Bland vinterns resmål har Asien blivit en storfavorit för nordborna. Thailand har varit klassikern i redan ett tiotal år, medan grannlandet Vietnam och närbelägna Indonesien blir allt populärare. Bali, som i folkmun kallas för ”gudarnas ö”, har varit ett resmål sedan 1930-talet, då de första europeiska turisterna började anlända. I dag har ön ett invånarantal på 4,2 miljoner och skiljer sig till kulturen från de muslimska grannöarna genom sin till största del hinduiska befolkning. Den 145 kilometer långa och 80 kilometer breda ön bjuder på de mest varierande landskap, från tropiska sandstränder till karga kustklippor, gröna terrassodlingar, djungler och 3 kilometer höga vulkantoppar.
Vågsurfing. Liksom de flesta öar med tropiskt klimat, samlas turisterna kring de längsta och finaste sandstränderna – så också på Bali. Den tiotals kilometer långa sträckan från öns sydligaste udde, Bukit, upp mot nordväst, kantas av långa stränder, bland annat folktäta Jimbaran, Kuta, Legian, Seminyak och Canggu. Flygfältet ligger direkt söder om stränderna och norrut in i landet breder huvudstaden Denpasar ut sig.
Stränderna i sydväst varierar till utbud och aktiviteter. Kuta Beach är kändast som samlingsplats för de yngre turisterna med ett stort utbud strandaktiviteter, barer och discon medan sydligare Jimbaran är betydligt lugnare med ett fåtal hotell och traditionella fiskebyar. För många besökare är Bali liktydigt med vågsurfing, och ön bjuder på det mesta en vågsurfare kan önska sig – både nybörjare och experter. Den långa sydvästra kusten och en del av den sydöstra kusten erbjuder olika slags stränder med allt från mindre strandvågor till mäktiga flera meters jämna tubvågor ute vid strandreven. En strand som bjuder ett bra utbud av boende, restauranger och surfing är Seminyak, vars långgrunda strand passar de flesta. Lite norrut breder den brantare sandstranden Legian ut sig med sina trendiga boutiquehotell och strandklubbar.
Lummiga djungler. En helt annan sida av Bali finns inne i landet, ute på landsbygden. Då den hektiska huvudstaden Denpasar kämpar med många problem som överbefolkningen fört med sig, är det lummiga, gröna och traditionella Bali som från en helt annan värld. En stor del av inlandet formas av djungler och risodlingar, som sedan ön började bebos har varit en av de viktigaste näringarna. Uppe på bergsplatåerna ligger den lilla staden Ubud, som har ett rikt utbud av tempel, museum, små restauranger och yogacentrum. För den som vill bekanta sig med öns kakaoproduktion finns många små producenter och vill man smaka på öns sötsaker på allra högsta nivå gäller det att boka bord på amerikanska kocken Will Goldfarbs restaurang Room4dessert utanför Ubud. Reservera i god tid, då restaurangen figurerar i ett av de senaste avsnitten i Netflix-serien Chef’s Table.
Babi guling. Restaurangutbudet är minst sagt varierande på Bali. På shoppinggatorna i Seminyak och Legian finns de senaste versionerna av cocktails, kaffedrinkar, vegansmoothies och sushibarer, helt som i New York eller Sydney. Öns frukter, grönsaker och fiskutbud är imponerande och ingår i de flesta måltiderna tillsammans med ris. För en billig och traditionell måltid är det de enkla matstånden, så kallade warungs, som gäller – här serveras bland annat den traditionella risrätten babi guling, med helstekt gris, grönsaker och kryddstark sambal-chilisås.
Bali har ett imponerande utbud av övernattningsmöjligheter – allt från enkla vandrarhem till några av världens mest exklusiva hotellkomplex. Valet ligger mellan att bo nere vid det turkosgröna havet eller bland de rofyllda lummiga kullarna inne i landet. Bland de bästa hotellen nere vid kusten är Intercontinental Bali Resort på stranden Jimbaran. Det stora komplexet har en handfull restauranger och simbassänger i den lummiga trädgården samt barer i gammal kolonialstil. Strax utanför hotellområdet erbjuds bra vågsurfing för nybörjare samt en sträcka med rykande grillrestauranger som drivs av fiskarna i trakten. Vill man se den vackraste kuststräckan på sydkusten är det nära till Bukit-udden med sina branta klippor, vita surfstränder och vackra havstempel.
Kenneth Nars text