(S) och (M) alltmer lika varandra

Samstämmigheten var skrattretande när finansmarknadsminister Peter Norman (M) och socialdemokraternas Mikael Damberg, (S) gruppledare i riksdagen ”drabbade samman” i Nordnets Plånboksval på Waterfront i Stockholm igår.

De verkade ense om att ta bort det privata pensionssparandet med 30 alternativt 50 procent skatterabatt på  12 000 kronor per år. Vi ska inte uppmuntra att folk avslutar sin karriär i förtid, enligt Norman som också använde ordet subvention. Damberg gick inte emot, ”vi ska titta på det”.

Hotande boprisbubbla; Damberg ser ingen bubbla framför sig, Norman höll med.
Fastighetsskatten; både ense om att inte återinföra den. Damberg fick kvällens enda skratt när han sade att det inte är aktuellt eftersom ”vi har ju förlorat två val”.

Ta bort eller minska ränteavdraget; Damberg: Vi har inget förslag, Norman: Man ska vara försiktig i den här frågan.

PPM-systemet: Damberg: Vi tycker det ska avskaffas eftersom det kostat inkomsttagarna alldeles för mycket i avgifter till bankerna. Men vi värnar överenskommelsen med de borgerliga. Norman var nöjd med att avgifterna sänkts i många av de ca 800 aktie/räntefonderna, men de är alldeles för många.

När Damberg sade att (S) ska göra Vattenfalls köp av holländska Nuon till ”en stor fråga i valrörelsen” förklarade Peter Norman utförligt att Socialdemokraterna varit med på att ge de statliga företagen omfattande självständighet.

Norman hävdade att många av de företagsskandaler vi haft beror på att företagsledarna varit för starka medan ägarna och styrelserna varit för svaga.

Nordnets sparekonom Günther Mårder, tidigare VD i Aktiespararna, konstaterade att ”det blir allt svårare att se skillnaden mellan Socialdemokrater och Moderater”.

Så sant som det är sagt.

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>