Cirka 40 meter ner i det blå kan djuphavsdykare ta sig, medan blåvalar kan dyka 500 meter ner. Världshaven är 3 688 meter djupa i snitt, och djupast är Stilla Havet med ett medeltal på 3 970 meter.
Marianergraven är däremot i en klass för sig: en djuphavsgrav i Stillahavet med världshavens djupaste punkt, Challengerdjupet på 11 034 meter. Temperaturen är runt två grader och trycket hela 1 100 bar. Det motsvarar drygt ett ton på en yta stor som en fingernagel. För jämförelses skull: en schweizisk dykarklocka brukar klara runt 30 bar. Trots trycket finns där bland annat bakterier och encelliga amöbor som lever på organismer som glider ner från det ytligare vattnet.
Den 23 januari 1960 åkte den amerikanske marinofficeren Don Walsh samt schweiziske oceanografen och äventyrsresaren Jacques Piccard (son till uppfinnaren Auguste, se nedan) ombord batyskafen Trieste 10 911 meter ner i Challengerdjupet, den första bemannade farkosten att nå dit. Därmed kulminerade USA:s flottas Project Nekton. Den lilla ubåten hade en trång kula underst där två passagerare kunde sitta och mumsa på chokladstänger (kabintemperaturen var 7 grader Celsius). En spricka i ett fönster gjorde att de bestämde sig för att lämna botten efter bara 20 minuter.
En batyskaf är byggd för att klara av det enorma trycket på stora djup. Dess mekanism påminner om en luftballongs. För att dyka fyller batyskafen lufttankarna med havsvatten. Farkosten har ballast i form av järnkulor som släpps varefter farkosten stiger. Undervattensfarkosten kan bara göra ett dyk och en uppstigning, därefter måste den laddas om med ballast och fotogen. Trieste kan skådas vid den amerikanska flottans museum i Keyport, Washington.
Batyskafen uppfanns av Auguste Piccard, som är Hergés förebild till professor Kalkyl i seriealbumen om Tintin. Auguste Piccard gillade rekord. År 1931 steg han tillsammans med assistenten Paul Kipfer i gasballong till (den dåvarande) rekordhöjden 15 781 meter. Ballongen började läcka, men till all lycka tätades hålen med vaselin och bomull enligt en samtida rapport från Popular Science. Året därpå nådde Piccard 16 201 meter och efter ytterligare flera försök hela 23 000 meter.
År 2012 gjorde filmregissören James Cameron en soloresa till Challengerdjupet i den specialbyggda vertikala ubåten Deepsea Challenger. Vid expeditionen agerade Walsh (81 år i dag) rådgivare. Cameron nådde ner till 10 898 meter. ”Hitting bottom never felt so good” twittrade han, men fick lov att avbryta efter en hydraulisk läcka.
Virgin Oceanic, sponsrat av Richard Bransons Virgin Group, utvecklade farkosten Deepflight Challenger, ämnad att möjliggöra en resa till havets absoluta botten på 140 minuter, men tekniken var inte ”vattentät” och planerna skrinlades tills vidare.
Torsten Fagerholm text