Newkia siktar på att bli nytt Nokia

B0CD4E087B764169 87806D3236515ADC

Ur askan efter Nokia reser sig Newkia, ett nybildat bolag som försöker värva den forne mobiljättens expertis och lansera en Android-telefon nästa år. Det är Thomas Zilliacus, tidigare Asienchef för Nokia, somsiktar på att skapa något eget utgående från det kunnandet som gjorde Nokia stort. Först vill man erövra andelar på den snabbt växande asiatiska marknaden.

”Vi siktar inte på någon halvmesyr, vi vill inte göra några tiotusen telefoner för en liten marknad,” säger Zilliacus per telefon från Singapore, där han bott i 27 år.

Bolaget blir sannolikt Asienbaserat, eftersom lejonparten av marknaden och tillväxten finns i öst. Forsknings- och utvecklingsenheter baserar man i Finland. Bolaget har redan rekryterat en del av ”den absoluta toppen” inom Nokias mobilkunnande.

”Vi har fått arbetsansökningar från alla håll: Europa, Sydamerika, Nordamerika, Asien, Mellanöstern, utan att ens annonsera jobb. Det visar att branschfolk hellre jobbar med Android än med Windows, vars framtid ser tveksam ut.”

Zilliacus äger och leder Mobile FutureWorks, med rådgivare som Jorma Nieminen, tidigare vd för Nokias mobilavdelning, och Sven-Christer Nilsson, före detta vd för Ericsson.

Newkia satsar helhjärtat på Androidför att undvika samma återvändsgränd som Nokia hamnade i. Bolaget stupade på grund av brister i ekosystemet med applikationer, som konsumenter eftertraktar, säger Zilliacus.

”Nokias telefoner var förträffliga, men man gjorde en fullständig felbedömning då man inte såg vart marknaden utvecklades och vad konsumenterna ville ha.”

Zilliacus vill inte ännu avslöja vem som blir vd för Newkia, men antyder att diskussioner förs med ”starka kända namn”. Han yppar inte heller under vilket namn telefonerna kommer att marknadsföras.

”På avstånd har jag förundrat mig över den defaitistiska stämningen i Finland. Det verkar som om hela landet vore lamslaget. Rätt reaktion är att gripa möjligheterna och skapa något nytt. Det enorma kunnandet finns kvar.”