”Nationell säkerhet äventyras” – journalister i spinn

Peter Hultqvists stora popularitet är lätt att förstå. I likhet med landsbygdsministrarna Sven-Erik Bucht i Haparanda (S) och företrädaren Eskil Erlandsson i Ljungby (C) utstrålar han genuin folklighet och kompetens. De lokala dialekterna bidrar.

Men Hultqvists allmänna förträfflighet har fått några skribenter på Dagens Industri att i fredagstidningen gå i spinn och tappa normal journalistisk distans:

Vikarierande ledarskribenten Arvid Åhlund skriver mot bakgrund av att Ryssland och Kina nu genomför en militärövning i Östersjön, att Sverige inleder en egen tillsammans med Nato och flera grannländer i september och att ett nytt luftförsvarssystem är under upphandling:

”Att rikta misstroende mot försvarsministern av politiska eller principiella skäl är oansvarigt; det riskerar att äventyra den nationella säkerhet alliansen säger sig värna.”

Ordinarie ledarskribenten Tobias Wikström skriver ”att avsätta försvarsministern under den största övningen på 20 år, med 19 000 soldater och sjömän samt inbjudna förband från sju länder, är djupt ansvarslöst och kommer förmodligen inte att ske.”

På nyhetsplats instämmer erfarne försvarsreportern Gustaf Tapper i tron att försvarsmakten vid byte av minister riskerar en försening innan ett nytt modernt luftvärn kommer på plats (risk för försening är ingen ny fråga, den fanns innan IT-haveriet blommade ut politiskt). Han tillägger om svensk vapenindustri:

”Saab, Hägglund och BAE Systems går en osäker höst till mötes.”

Alltså, en militär övning där försvarsministern är åskådare använder DI som argument för att stoppa utkrävande av ansvar för IT-haveriet. Vapenindustrins normala osäkerhet påstås bli ännu mer osäker. Och det mer än lovligt naiva påståendet att den nationella säkerheten äventyras om försvarsministern byts ut – fan tro´t.

div{float:left;margin-right:10px;}
div.wpmrec2x div.u > div:nth-child(3n){margin-right:0px;}
]]>

Annonser