Matklassiker i Milano

Designmecka. Adressen 10 Corso Como är en bra introduktion till Milanos designvärld.
Italien har ofta kallats för världens bästa land för mat och vin. 

Vad gäller vinet är det svårt att slå ett land med högalpint klimat, medelhavskust, bergskedjor som sträcker sig längs med hela landet, vulkanisk mark och bördiga slätter. Lägg till  3 000 år av gastronomiskt intresse så har vi dagens Italien i ett nötskal. Politiken och ekonomin må vara strulig, men på mat- och drycksidan tuffar italienarna på som förut.

Charmen med de italienska regionerna är den stora variationen på matbordet. Visst kan man äta pasta och pizza i alla städer, men anstränger man sig lite så öppnas den lokala rikedomen av smaker.

Finanscentrum. Bland de många storstäderna är Milano kanske inte den största matstaden som till exempel Bologna, Rom och Venedig. Men självklart stoltserar lombardierna med ett brett utbud av godsaker. Att staden dessutom är Italiens stora pengakista och centrum för
mode-, bank- och industrisektorn minskar inte efterfrågan på högklassiga restauranger.

Mums. Sötsaker från pasticcerian.

Mums. Sötsaker från pasticcerian.

Pizza. Romersk eller napolitansk, det är frågan.

Pizza. Romersk eller napolitansk, det är frågan.

Milano kräver en del navigering för att hitta rätt – de olika stadsdelarna har alla sin egen karaktär med helt olika gatubild.

Det kan löna sig att inleda vandringen i det pengastinna shoppingdistriktet Brera, direkt norr om den mäktiga domkyrkan Il Duomo. Efter att ha beundrat den vita marmorskapelsen kan man vandra genom den storslagna butiksgallerian Galleria Vittore Emanuele II, invigd år 1877.

Några kvarter norrut kan man smaka på en av stadens kändaste, snabbaste och billigaste maträtter: Luinis panzerotti-piroger. På den lilla gränden Via Santa Radegonda slingrar sig kön lång varje dag till det lilla bageriet där papperspåsar med nybakade piroger och pajer slängs fram för några euro. Bästa valet är originalet: friterad panzerotti med mozzarella- och tomatfyllning. Köp med en öl eller läskburk, sätt dig på en trappa på Piazza del Duomo och insup Milano.

Mångfald. Att hitta en riktigt god glass kan bli ett stressmoment i Italien. I Milano finns det gelaterior överallt, men vilken är den bästa? Om det tvistar både milanobor och turister och utbudet av små caféer med handgjord glass är stort.

Vill man göra det enkelt väljer man Grom, som har sju gelaterior i staden och som på 12 år blivit en internationell kedja. Men glassen är ett säkert kort: pistasch, hasselnöt och gräddmjölk är de absoluta favoriterna.

Milanos mest berömda maträtter är den mustiga kalvgrytan Osso Buco, den saffranskryddade Risotto Milanese och Cotoletta alla Milanese, det vill säga en bättre sortens wienerschnitzel gjord på en tillplattad kalvkotlett.

Varje milanesisk restaurang stoltserar med att servera den bästa versionen av dessa rätter. Vill man uppleva rätterna i en anrik och autentisk miljö är centralt belägna La Trattoria Milanese ett bra val.

Kanaler. En stadsdel som inte ska missas är området kring kanalen Naviglio Grande i södra Milano.

Här är bebyggelsen låg och livet kretsar kring de långa spikraka kanalerna som i tiderna var stadens pulsådror och främsta transportleder. Då solen tittar fram fylls uteserveringarna och här finns också ett brett utbud vin- och ölbarer för att ta sig några aperitivo före middagen.

Milano är också hem för hela resten av de italienska köken med otaliga pizzerior och syditalienska restauranger. Vill man prova på det rustika och kryddiga romerska köket är Giulio Pane e Ojo ett bombsäkert val.

Här är all mat god, och romerska klassiker som friterade kronärts-
kockor, bucatini all’Amatriciana, och den oerhört enkla men läckra pastarätten cacio e pepe – spaghetti med riven pecorinoost och svartpeppar är ett måste.

Den alltid fullsatta restaurangens trevliga personal och husets förmånliga karaffviner fulländar upplevelsen, som är just det man är ute efter i en italiensk restaurang.

Kenneth Nars skriver om trender i restaurangvärlden och ger tips om kulinariska upplevelser nära och fjärran.

Kenneth Nars skriver om trender i restaurangvärlden och ger tips om kulinariska upplevelser nära och fjärran.