Löfven får det lättare fortsätta själv

Vid pressträffen igår kväll med statsminister Stefan Löfven (S) efter hans tal vid Handelskammarens höstmöte i Malmö uppehöll vi journalister helt vid den uppseglande regeringskrisen. Löfven fick inte en enda fråga om det han talat om, hur han ska få fart på Sverige, ett tal som gick hem hos 300 direktörer och företagare.Talet var dock så generellt hållet att det hade behövts en mängd frågor om konkretion, men till det fanns ingen tid.

Min fråga om nästa veckas omröstning om budgeten: ”Vad skulle det vara för fel om du får bilda en egen minoritetsregering ?”

”Jag har flera olika planer, men resonerar inte om dem nu.” Löfven vill endast diskutera sakinnehållet i sitt budgetförslag fram till omröstningen.

——

Min kommentar är att sådana minoritetsregeringar har i modern tid Erlander, Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson lett. Om Löfven efter en regeringsombildning fortsätter själv utan Miljöpartiet kan han mycket lättare få igenom sina förslag med hoppande majoriteter, ofta med stöd av just Miljöpartiet och Vänsterpartiet (f d Kommunisterna), ofta också med de små mittenpartierna, ibland också med Moderaterna som ju numera rätteligen är att betrakta som ett mittenparti.