Kreativ distansering

pexels-rodolfo-clix-1036936

Nu har Forums redaktion jobbat på distans i snart fem månader. Det här är den fjärde tidningen som når läsarna utan några fysiska planeringsmöten eller rutinmässiga avstämningar. I stället har kommunikationen skett på distans i meterlånga diskussionstrådar på Slack, Whatsapp och per e-post. Det är ett annorlunda sätt att jobba. De spontana diskussionerna i väntan på att kaffeautomaten ska fräsa klart uteblir. Likaså uteblir det sociala kittet: hälsningsfraserna när man hänger av jackan, ”Hur var ditt veckoslut?”, kroppsspråket och empatin, och känslan av gemenskap. Tröskeln för att hålla diskussionen vid liv blir högre. Men det som lider mest är nog kreativiteten. Att kläcka idéer på distans är inte det lättaste.

Sören Jonsson är chefredaktör för Forum.

Kreativiteten är det som får oss att erövra ny kunskap och inte bli kvar i uppkörda hjulspår. Kreativitet är ingen medfödd egenskap eller talang. Kreativitet handlar om att skapa något nytt. Att tänka utanför boxen, som det så klichéaktigt heter. Allt konstnärligt skapande brukar kallas kreativt, men det är knappast kreativt i ordets sanna bemärkelse. Om man rakt upp och ned skriver text utan att gå utanför sin komfortzon blir slutresultatet också rutinmässigt. För att rivstarta kreativitet behöver man testa något nytt – våga bryta sina rutiner.

 

Vägra inte utmaningar. Ett exempel som ibland återberättas för att understryka hur kaos kan föda kreativitet är en berättelse om jazzpianisten Keith Jarrett. Han var och är en banbrytande musiker och är känd för sin perfektionism. Jarrett lär till och med bli störd om någon hostar i publiken. En del källor har uppgett att han har delat ut hostmedicin till sin publik inför en spelning. Hans talang är att improvisera fram hela konserter. Hans mest kända framträdande spelades in på Kölnoperan den 24 januari 1975 och utgavs samma år som LP. I konserten leker han fram en eggande timme inspirerat av konsertsalens inringning. Men mycket höll på att gå fel.

Sex timmar före konserten anlände en trött Jarrett till Kölnoperan. När han fick syn på flygeln som han skulle spela på ville han ställa in konserten. Flygeln var ostämd, hade klibbiga tangenter och pedaler som inte fungerade. Med bara sex timmar kvar till konserten var det omöjligt att få in en ny flygel. Den unga konsertarrangören lyckades ändå till slut övertala Jarrett att spela inför de 400 personerna som var på väg. Det som följde var ren magi. Det som skulle bli en katastrof blev i stället något helt annat. Många anser att det är hans bästa framträdande och beror på att Jarret var tvungen att anstränga sig för att ge liv åt flygeln. Han skapade vacker musik tack vare begränsningarna. Om du inte har lyssnat på konserten uppmanar jag dig att göra det. Den finns på Spotify.

Keith Jarretts första instinkt var att vägra spela. Det skulle säkert de flesta ha gjort. Lärdomen är att man måste våga tro på kaos, att börja anamma oväntade kriser för att kunna skapa något nytt. Kaos är en ingrediens till kreativitet.

Forum promenerar. Om man vidare läser hur andra fritänkande entreprenörer såsom Jeff Bezos, Elon Musk och Steve Jobs jobbar är det inte i diverse möten som ideérns föds. Det finns inget som säger att möten måste ske på ett kontor runt ett och samma bort. Maratonmöten kan suga livslusten ur de flesta. Nu när samhället vaknar upp efter den första coronavågen är det därför värt att pröva nya former. Det kan vara att fortsätta med Zoom, Hangouts eller chattar. Men det kan också vara att införa fler promenadmöten och andra utemöten.

Den brittiske entreprenören och äventyraren Richard Branson förespråkar promenadmöten. På en promenad kommer idéer naturligt. Beslutsfattande sker snabbt och instinktivt. Personligen förespråkar jag en låg organisationskultur med spontana möten. Att sätta sig ner med en klar agenda är inget som får min kreativitet att flöda. Jag saknar det spontana som ett kontor kan bära med sig och hoppas att promenader kan vara svaret på den vanliga kontorsgemenskap. Har du en artikelidé eller läsarrespons? Boka en promenad.