Hur fungerar domänregistrering och varför tog någon min domän?

Domäner

Domäner och domännamn är en viktig del av företags brand numera, och även en hel del privatpersoner har börjat köpa domännamn i sina egna namn eller varumärken. Dock så är den allmänna förståelsen för hur domänvärlden fungerar rätt så dålig än så länge. Låt oss reda ut lite i denna artikel.

Vem äger alla domäner?

Trodde du att man kan köpa sin domän? Fel. Man hyr den endast för ett eller flera år i taget.

Den amerikanska Non-Profit-organisationen ICANN äger alla domäner som finns. Sedan låter de olika länder administrera ländernas toppdomäner (.se, .fi, osv). I Finland administreras alla domäner av Ficora (Viestintävirasto) och i Sverige administreras de av NIC.se. Köper man en .fi-adress så hyr man alltså bara den av Ficora. T.ex så hyr Forum addressen forummag.fi, Google hyr addressen Google.fi  och Hufvudstadsbladet hyr addressen hbl.fi. Så länge man betalar sina domänfakturor så fungerar allt bra. Betalar man inte sina fakturor så avslutas “hyresavtalet“, och domänen släpps loss på marknaden igen, så att vem som helst kan boka den för 12 € per år.

Vilket skydd har man för sina domäner?

I allmänhet så har man ganska bra skydd i Finland. Har man ett registrerat varumärke eller företagsnamn så har man oftast “rätt” till sin domän även om den skulle gå ut, och i domstol “vinner” man oftast tillbaka rätten till att hyra sin domän igen ifall någon annan hyrt den. I Finland har vi också rätt strikta regler för domänbokning; för att boka en domän här så måste ens företag ha registrerad verksamhet i Finland, eller så måste man ha ett finskt personnummer. Detta gör att de flesta domäner här innehas av finska företag eller privatpersoner, det innebär också att en massa domäner är lediga ännu. Jämför man med Sverige och Danmark där registreringskraven är mycket lägre, (vem som helst kan boka domän), så har vi det bra här i Finland utan alltför många utländska domänbrokers. T.ex så har jag bokat jonathanbjorkskog.se i Sverige utan problem. Att göra motsvarande i Finland för en person i Sverige skulle vara mycket krångligare.

Har man ett företag, och har bokat sitt företagsnamn som domän (.fi) så är man ganska säker på att man kan få tillbaka sitt domän även om man skulle glömma att betala sina domänfakturor. Men endast en liten del av alla domäner är företagsnamn. Med resten av domänerna så är det en helt annan historia. Betalar man inte sina fakturor så kanske någon annan bokar domänet, och chansen att du skall få det tillbaka kan vara rätt liten, alternativt rätt kostsam. När du slutat betala fakturorna för domänet så fungerar sidan ännu i en månad, sen sätts den i “karantän” någon månad, vilket betyder att sidan inte fungerar, men endast den tidigare ägaren kan boka den igen. Har ingen betalat räkningarna efter detta så kan sedan vem som helst boka den.

Bakgrunden till denna artikel om domäner

Jag skrev tidigare i år ett aprilskämt på en av mina sidor, dagenstidning.fi, som fick stor spridning, över 6000 människor läste det under 1:a april. Det ledde till att Österbottens Tidning ringde mig och frågade upp lite fakta angående sidan, och en av frågorna var hur jag kan ha tillgång till denna domän. Domänen tillhörde nämligen en gratistidning i Jakobstad för några år sedan. Jag förklarade då att tidningen troligen upphört med sin verksamhet, för domänen låg ledig för bokning för ett år sedan när jag bokade upp den. Jag har alltså inget med den gamla tidningen att göra, jag tyckte bara att det var ett trevligt domännamn och bokade upp det eftersom det var ledigt, och 12 € per år som domänet kostar är det helt klart värt.

Hur värderas domäner?

För att någon skall ha intresse av att boka nya eller gamla domäner så bör ju domänerna ha ett värde också. Domäner kan värderas på många sätt, för ett företag kan företagsnamnet som domän vara livsviktigt eller helt oviktigt, helt beroende på verksamheten. Jag skall istället ta upp hur domäner värderas på andrahandsmarknaden, och där är företagsnamn i domäner ganska ointressanta, i alla fall i Finland.

Värdet på domäner kan bero på, enligt min bedömning, tre saker:

  1. Domänets namn.
    1. Ett kort namn 2-4 tecken höjer värdet.
    2. Ett “vanligt” ord som många söker efter i Google, och som har högt kommersiellt värde är värt mera. T.ex ordet “lennot” eller “matka” eller “hotelli” (.fi) är värda rätt så mycket.
  2. Domänets besökarmängd. Om det tidigare fanns en sida på domänet som hade många besökare så är troligen konkurrenten mycket intresserade av domänet just för att få besökarna ifall din verksamhet upphör.
  3. Domänets “kraft” i Google. Som jag tidigare berättat i artikeln “Hur fungerar Google” så kollar Google i huvudsak på två saker när de skall placera sidor på olika positioner i sitt sökresultat, nämligen relevans och “kraft“. Har man länkar från sidor med mycket kraft eller auktoritet så får ens egna sida också mer av denna vara.
    1. Åldern på domänet ökar dess “kraft“.
    2. Antal inlänkar, och hurudana inlänkar som finns till domänet påverkar dess kraft.
    3. Domänets tidigare innehåll och “storleken” på webbsidan som fanns där påverkar dess kraft.

Största orsaken till att domäner bokas upp i andra hand efter att förra ägaren slutat betala sina räkningar är nummer 3, man vill åt domänets “kraft“. På internationella och svenska marknaden så finns företag som endast jobbar med att boka upp gamla domäner för att få kraft, och sedan sälja eller hyra ut länkar på dessa till andra företag som vill synas högre upp i Google. I Finland har vi varit ganska skyddade från denna verksamhet eftersom vi har haft så mycket strängare domänregler, men jag ser en stor ökning av denna verksamhet också här i landet just nu. Så ifall ni har webbsidor som har funnits i några år, och ni slutar betala domänavgiften så kan ni vara ganska säkra på att någon bokar upp domänet direkt det släpps, och sen sätter upp en egen sida där. Så se till att hålla i era domännamn, eller sälj dem åt någon ni har förtroende för innan de går ut ifall ni inte längre vill ha dem.

Vad säger lagen?

Ett domännamn som inte är ett företags- eller personnamn kan bokas av vem som helst som har ett finskt personnummer eller ett företag med verksamhet i Finland. Så det är inte olagligt att boka upp någon annans domän efter att denne slutat betala sin “hyra”. Jämför med ett vanligt bostadshyresförhållande. ICANN är ägare, Ficora är hyresgäst, och du är underhyresgäst. Slutar du betala hyran så kommer troligen hyresgästen att hyra ut den åt någon annan ifall det finns efterfrågan. Inga konstigheter egentligen.

Moraliskt så får ju var och en fundera om det är rätt eller fel, Google säger i sina riktlinjer att man inte får skaffa sig “artificiella inlänkar” för att höja sina positioner i Google, och genom att göra detta kan man straffas eller filtreras bort ur Google. Gör man detta för att själv komma högre upp i Googles sökresultat och därmed tjäna mera pengar, så bör man alltså också vara medveten om risken att hamna helt utanför deras sökresultat ifall de väljer att “straffa” dig för att du brutit mot riktlinjerna. Men det är Googles riktlinjer som sagt.

I varje fall, här var lite förklaringar till varför du skall hålla i dina domäner, varför jag kan äga en domän som någon annan tidigare ägt, och hur domänregistrering och ägande går till. Hoppas du gillade artikeln, och har du något att fråga så är det bara att kommentera!

 


Jonathan om sökmotorvänlig teknik på hemsidor

Detta blogginlägg skrevs av Jonathan Björkskog.
Ta kontakt för mera information eller frågor. (Jonathan.bjorkskog[a]gmail.com)