Hummersafari i Bohuslän

DIGITAL CAMERA
Resor till matdestinationer har blivit allt populärare i Europa. Att dessutom kombinera mat med fiske eller annan hobby är en rätt ny form av aktivitetssemester, som passar för både privata sällskap, företagsgrupper och familjer.

Men kombinationen fungerar inte alltid helt smärtfritt, då man lätt blir utan fiskfångst och då alla medlemmar av resgruppen eller familjen inte alltid är intresserade av samma hobby, till exempel golf, tennis eller dykning.

På Sveriges västkust, i Bohuslän, har man hittat den perfekta lösningen för aktivitetsresor i skaldjursfisket. På senaste år har man myntat resorna som ”hummersafari”, vilket på bara några år blivit ett verkligt fenomen inom svensk turism. På den Bohuslänska kusten, känd sedan hundratals år för sina små fiskesamhällen och fina sillinläggningar, har den tynande fiskeindustrin fått ett litet uppsving med denna nya form av fisketurism. De främsta destinationerna är orter som Koster, Smögen, Fjällbacka och Lysekil, som alla har en tångdoftande klang av genuin skärgårdskultur, gamla fiskesamhällen och färsk fångst från havet.

Hummer i hand

För den som är nybörjare i hummerfiskandet och den Bohuslänska kusten är Smögen ett bra val. Med direktflyg till Göteborg och under två timmars körtid med hyrbil är den lilla ön lättillgänglig för både en weekend och längre vistelser. Det perfekta stället för ett helhetspaket med program, logi, mat och dryck är Smögen Sea Lodge, som ligger på den yttersta udden i centrum av byn.

Här kan man boka både skaldjurs- och vanligt fiske, kajakturer med eller utan guide och en mängd andra aktiviteter i den närliggande skärgården. Boendet är enkelt och bra och i bottenvåningen av lodgen ligger en mysig bar och restaurang med stor uteservering.

Paddling i Bohuslän

Om man vill bo lite mer avskilt och ha fördelen av eget kök, vardagsrum och andra bekvämligheter lönar det sig att hyra ett hus eller en bostad.

På förmedlingstjänsten Smögen Rum och Stuga hjälper Karin Samuelsson med uthyrning av fina villor i centrum av byn samt med allt det övriga Smögenprogrammet.

Det inkluderar skräddarsydda fisketurer, skaldjurbuffé i sjöbod, bastu, badtunna osv. På en liten ort som Smögen, där det är nära till restauranger, caféer och övriga tjänster, är fördelarna med en egen bostad självklara. Då kan man kocka havets läckerheter och annan mat i eget kök och servera egna drycker till dem. Då affärernas och fiskdiskarna dignar av lättillredda läckerheter kan det kännas frustrerande att måsta sätta sig på en restaurang för att äta sina fisk- och skaldjursrätter.

Bland alla delikatesser får man inte glömma att köpa en påse dagsfärska räkor, som slår de djupfrysta räkorna med hästlängder.

Själva skaldjursfisket sker från fiskebåtar med plats för 5-10 personer. Fiskarna tar ut grupperna till hummertinorna , som lagts ut på cirka 20 meters djup kring holmarna utanför Smögen. Till gruppens uppgift hör att lyfta upp de tunga tinorna, tömma dem på fångsten och lägga i nytt agn. I de flesta fall blir det hummerfångst, medan den vanligare krabbtaskan förekommer i nästan varje tina. Då tinorna är tömda kan man övergå till vanligt fiske, där det lättaste är makrillfiske med spö. Fångsten är så gott som garanterad och passar både för erfarna fiskare och nybörjare.

En dryg halvtimmes körning längs den vackra kustvägen norrut från Smögen finns det lilla samhället Grebbestad. Även denna stad har namn om sig som hamnstad för fisk och skaldjur.

Här handlar det speciellt om de berömda ostronen, som hör till den ursprungliga nordiska vilda och platta varianten. Vill man provsmaka dem kan man åka på en ostronexkursion där man bekantar sig med dessa rara skaldjur.

Nyöppnat ostron

I fiskbutiken vid torget finns ostronen till salu och de serveras också ofta på restaurang Telegrafen  ett stenkast därifrån. Restaurangen är den främsta i Grebbestad och serverar en prisvärd lunch med pinfärska fiskrätter och husmanskost. På kvällen skruvas rätterna upp en aning i den stämningsfulla krogen.

Kenneth Nars text  Västsverige.com foto