I somras ruskades Hockeyfinland om, då Hjallis Harkimo offentliggjorde att Jokerit flyttar till KHL och att Hartwall Arena säljs.
Harry “Hjallis” Harkimo blickar österut från sitt arbetsrum i Hartwall Arena i Helsingfors. Snart ska Jokerit, det ishockeylag som han ägt sedan tidigt 1990-tal, ta steget från finska hockeyligan till ryska KHL. Anledningen är till stor del ekonomisk.
“KHL är världens nästbästa liga. Förutom Ryssland kommer laget att exponeras i ytterligare åtta länder. Jokerit blir Finlands representant i den här ligan. I framtiden hoppas jag också på lag från Sverige, Schweiz och Tyskland, men vi går i bräschen.”
Tanken är att förändra finländarnas attityd till Jokerit. Klubben ska gå från att vara ett lag från Helsingfors till att bli hela landets egna hockeyklubb. Mot den ryska björnen ska Jokerits narr ensam stå. Detta ökar finska företags vilja att investera i laget, tänker sig Harkimo.
Än så länge befinner sig Hjallis och hans medarbetare i planeringsstadiet, men efter jul startar marknadsföringen som skall göra den breda allmänheten varse om att Jokerit från och med nästa höst spelar i KHL.
“Jokerit blir en ny produkt på den finska marknaden. Förtagen och sponsringen har förstått det här, nu gäller det att se till att publiken också förstår det.”
Harkimo har stora visioner. ”Projektet är något helt nytt, något som vi inte genomfört tidigare, men jag är övertygad om att det kommer gå bra.”
Jokerit är i dagsläget Finlands största publiklag. Säsongen 2011-2012 hade klubben ett snitt på 9 173 åskådare per match, följt av HIFK med 8 266 åskådare.
För att lyckas i KHL krävs det mer. Det måste ske förändringar, både organisatoriska och ekonomiska. Jokerits budget kommer åtminstone att dubblas från dagens 8,5 miljoner euro.
“Jämfört med andra lag i KHL kommer vi att hamna någonstans i mitten. Klubbarna med minst budget har 4 miljoner euro, medan de största lagen har 60 miljoner.”
Trots det stora pengaglappet tror Harkimo att Jokerit kan utmana de större klubbarna. Knepet stavas finländska spelare, finländsk laganda och finländskt lagsystem.
“Sedan är det en fråga om vilka spelare vi får och hurdan tränare vi har. Men vi kommer att spela bättre hockey och locka till oss finländska spelare som annars skulle åka utomlands för att spela.”
Harkimo lyfter fram ytterligare en förutsättning för att lyckas. Det behövs mer samarbete mellan finska hockeylag, och en form av partnerskap med ett nuvarande FM-lag. Harkimo vill att de lovande spelarna ska få en bra miljö att växa till sig.
År 1991 köpte dåvarande HIFK-supportern Harry Harkimo upp ärkerivalen Jokerit. Ett då krisande lag i högsta serien. På mindre än ett år hade laget vunnit FM-guld, det första på 19 år. En av lagets då viktigaste spelare var en ung Teemu Selänne som i slutspelet gjorde 19 poäng på 10 slutspelsmatcher. Sedan dess har Jokerit vunnit fyra guld. Förra säsongen slutade laget på femte plats.
Från och med nästa säsong är det slut med spel i FM-ligan. Då tar Jokerit ett jättekliv österut.
“Att jag säljer arenan spelar ingen roll för mig. Det är bara betong. Det är Jokerit jag bryr mig om. Alla vet dessutom att det var jag som byggde arenan.”
Det var 1997 som arenan stod klar till en kostnad av 300 miljoner mark. Trots politiskt motstånd drev Harkimo igenom planerna på en multifunktionsarena i Böle, som invigdes vid hockey-VM i Finland. Dessvärre gick mästerskapet åt pipan för Finland, som slutade femma. Bättre gick det för arenan.
“Den har alltid gått med vinst. Däremot har Jokerits förluster tyngt ner resultatet.”
Det är svårt att bli rik på hockey i Finland. Det märks om man tittar på resultaträkningen från FM-ligan mellan åren 2003 och 2010.
Mellan dessa år är det endast tre av fjorton lag som visat svarta siffror. Jokerit är inte bland dem. Under dessa år har klubben i stället gjort ett minus på 9,9 miljoner euro. Sedan 2011 går det inte längre att få ut siffror för Jokerit, i och med att klubben slogs samman med arenan. År 2012 fördubblade bolaget sin förlust, som stod på 1,1 miljoner euro. Enligt Balance Consulting har Jokerit gjort en kumulativ förlust på 28 miljoner euro under 2000-talet, främst på grund av Jokerit.
Harkimo verkar anse att åtminstone en del av förlusten är värd sitt pris. Han säger att idrotten skänker honom ett spänningsmoment. Förutom affärerna runt omkring laget gäller det också att bygga ihop något som kan leverera i matcherna.
“Affärerna är givetvis en förutsättning för det sportsliga. Ett plus minus noll-resultat är givetvis ett egentligt minimikrav. Men det är inte på idrotten som jag har tjänat mina pengar. Jag har levt ett liv där jag har genomfört de projekt jag velat.”
När det gäller Hjallis Harkimo är det lätt som rikssvensk att dra paralleller till Malmös stora hockeyentreprenör Percy Nilsson, som enligt uppgift investerat 100 miljoner kronor i Malmö Redhawks.
Likheterna är många. Percy och Harkimo gick båda in i sina lag under tidigt 90-tal, investeringarna gav snabba framgångar, och båda har drivit igenom stora arenaprojekt. Men enligt Harkimo slutar likheterna där.
“Han klarar inte av ishockeybiten överhuvudtaget. Jag har inte undersökt vad han håller på med. Jag har sett till att ha bra killar som byggt upp det här laget. Percys lag spelar inte ens i högsta serien längre.”
På den sista punkten har Harkimo rätt. Men även han själv har haft motgångar, som fotbollen i Finland och hockeyn i England. Något som han också erkänner.
“Visst har jag gjort en del dåliga investeringar. Men inte kan man räkna med att göra vinst varje gång. Huvudsaken är att man gör plus i det långa loppet.“
Harkimo räds inte KHL.
“England var helt fel. Det var en liten liga. KHL är något helt annat. Det är en etablerad liga. Vad gäller fotbollen missbedömde jag den här i Finland. Jag trodde den skulle bli populärare när jag byggde arenan. Men nu har tio år gått och inget har hänt.”
Egentligen är Harkimo ovillig att prata om varför det går så dåligt för fotbollen i Finland. Men han har ändå en teori.
”Den är död på grund av att landslaget inte lyckas. I hockey är vi bra, då kommer det folk. Åskådare är en förutsättning för sporten. När HJK vann sitt ligaguld kan man fråga sig hur många åskådare som faktiskt betalade.”
Läs intervjun i sin helhet i papperstidningen eller i tidningens pekplatteversion som kan köpas i den elektroniska tidningsbutiken Ztory!
Per Sandström text
Eva Persson bild