Landet med mjölk och honung. Bankiren Joakim Helenius förmedlar investeringar i före detta Sovjet sedan 20 år och driver lönsamt jordbruk i Estland.
Hisnande utveckling varvas med krascher. ”Långsiktighet är en dygd”, lyder mottot för Joakim Helenius.
”Om 10 till 15 år kan en stor del av mjölken som finländare dricker produceras i Estland. Dessutom kan en stor part av osten inom EU vara estnisk.” Det är Joakim Helenius vision. Mer om mjölken senare.
Ta dig till ett nytt land och börja om. Efter elva framgångsrika år inom Londons bankvärld samt en kort vistelse i New York flyttade finlandsfödde Joakim Helenius 1994 till Tallinn. Varför?
”Berlinmuren föll. Jag ville delta i Östeuropas återuppbyggnad. Använda mitt kunnande från London City. Bidra till omvärlden i större grad än jag kunde göra som en del av en enorm mekanism i London.”
Personliga skäl inverkade. Helenius hade följt utvecklingen i östblocket. Moders familj har rötter i Ryssland, och Helenius växte upp med historier om familjen Sergejeffs bryggeri, tobaks- och tändsticksfabrik i Viborg.
”Som barn träffade jag släktingar som lyckades komma undan vid revolutionen.”
Helenius växte upp i en diplomatfamilj, bodde i Kina, Tyskland och Saudiarabien och gick i engelsk skola. Med en magisterexamen i ekonomi från Cambridge under bältet gjorde han karriär i bankvärlden. En internationell identitet jämnade vägen för det senare språnget österut.
Rötterna kallar. ”Jag är en övertygad europé. Ju mer jag reser utanför EU, desto mer ser jag bristerna i kunskapen om Europa. Finland och Skandinavien är totalt okända.”
Helenius vårdar banden till Finland, håller sig à jour med samhällsutvecklingen. Han vill ge de egna barnen en mångbottnad europeisk identitet.
”Jag glömde helt min finska i Kina på 1960- och 1970-talet. Ambassaden hade bara svenskspråkig personal. Under tonåren språkbadade jag på finska landsorten, och sökte mig till en finsk militärenhet.”
Att samla mod att flytta till Estland tog tid. Äventyrslusten vann. Helenius ville göra något som ger konkreta resultat, hjälpa bygga upp en baltisk marknadsekonomi.
”Jag hade klarat mig väl inom investment banking i the City och kunde ta en ekonomisk risk. Min dåvarande fru sa: ’Okej, men jag och barnen blir kvar i London. Sköt om oss och lycka till’. Det hade jag råd med.”
Året var 1994 då Helenius grundande samföretaget Hansa Investments med Estlands största bank Hansapank.
”Vi var bland de få som förstod oss på internationell finans. Vi gjorde landets första aktieemission, grundande 1990-talets största fond i Baltikum, blev aktionär i de största tre baltiska bankerna, gav oss in på bygg, hotell och industri…”
Lönsam exit. Under 1990-talet var det svårt att få in kapital och finansiera baltiska bolag. Helenius utnyttjade kontakterna i London. Hansa Investments bedrev corporate finance och skötte största delen av 1990-talets aktieemissioner i Estland.
Efter en rivstart med vild expansion brast bubblan med en smäll. Kring 1998 hjälpte Helenius Swedbank att bli huvudägare i estniska Hansabank. De litauiska och lettiska bankposterna såldes till SEB.
”Vi gjorde en exit då svenskarna kom in. Det var mycket lönande”.
Helenius köpte tillbaka Hansapanks post i Hansa Investments, och bolaget fick namnet Trigon Capital.
Numera är det Baltikums största självständiga investeringsbolag, som i 15 års tid bedrivit kapitalförvaltning och direktinvesteringar, bland annat med rallyesset Tommi Mäkinen. Fastigheter och jordbruk inkluderas. I Estland, Ryssland, Ukraina och Kroatien handhar Trigon 1,2 miljoner kvadratmeter byggnadsrätt, främst köpcentrum och hotellområden.
Totalt förvaltar Trigon 140 000 hektar jordbruksmark, varav 80 000 aktivt odlade. Silokapaciteten ligger på 300 000 ton.
Jordbruk utsätts för vädrets makter och extremt volatila priser. Det märks speciellt i Ryssland och Ukraina där Trigon producerar vete och solrosfrön. Vinster från Ukraina har delvis gått åt till att lappa minus i Ryssland. Samtidigt sneglar bolaget på Östafrika.
”Vi tror fast på den långsiktiga trenden, matpriserna kan enbart stiga i längden. Agrarbusinessen kommer bli alltmer lönsam. Under tiden gäller det att bygga ut för att klarar de svåra tiderna.”
Urbanisering, höjd levnadsstandard i tillväxtmarknader och extrema väderfenomen kan skapa en lukrativ matkris.
Mjölkar pengar. Trigon Capitals dotterbolag Trigon Agri är en av EU:s största mjölkproducenter, med 3 000 mjölkkor i Estland samt 1 000 stycken utanför Sankt Petersburg.
Den storskaliga estniska mjölkproduktionen är EU:s mest kostnadseffektiva.
”I augusti öppnar vi en mjölkgård med 2 200 kor, en av Europas största. Expanderar vi med ytterligare 1 000 kor blir den störst i EU.”
Läs hela intervjun i aprilnumret av papperstidningen.
Torsten Fagerholm text
Karl Vilhjálmsson foto