Goda stiltips för 2017 av Sveriges modeelit

Utmanare och dandy. Årets bäst klädda kvinna och man Veronica Maggio och Weeping Willows Magnus Carlsson. Maggio utmanar de traditionella stilreglerna medan Carlsson är den moderna dandyn som troget håller fast vid sin skarpa retrolook.

Sveriges största och creddigaste modefest Elle-galan har gått av stapeln med ett hejdundrande 20-årsjubileum på anrika Grand Hotel i Stockholm. Här utsågs allt från årets designer till årets bäst klädda man. Forum har träffat dem alla för att sammanfatta det kommande stil-året.   

Den självklara saken för en stilmedveten finlandssvensk är att vända sig västerut för att vädra de senaste trenderna. Det förlovade modelandet Sverige där både små och stora designers och all världens hippa varu­märken tar form och flyger ut i världen för att tas emot med öppna armar.

Att mingla med allt från årets designer Diana Orving och årets blickfång Martin Bergström till årets bäst klädda kvinna respektive man Veronica Maggio och Weeping Willows Magnus Carlsson samt Mr. Evenemangs­producent Micael Bindefeld är sanslöst roligt. Och inspirerande.

Finlandsvän. Helsingfors är årets inspirationsstad för årets blickfång, designern och konstnären Martin Bergström.

Finlandsvän. Helsingfors är årets inspirationsstad för årets blickfång, designern och konstnären Martin Bergström.

Oanad inspirationskälla. Jag kan än en gång intyga att Sveriges modevärld är så creddig att det gör ont. Så döm om min förvåning då årets blickfång multitalangen, designern och konstnären Martin Bergström omedelbart slår ner min självuppfyllda profetia och teori.

”Nej, det är inte alls vi svenskar som skapar trenderna. Det är ju ni! Ni är före och ni är inspirationen. Vi svenskar är så likriktade i hur vi klär oss. På Helsingfors gator ser jag mångfald! Det är så uppblandat och fritt. Ni bryr er inte och jag älskar det. Men ni ser det inte själva. Och jag ÄLSKAR Helsingfors”, säger han med sådan pondus att jag blir mållös och full i skratt.

Vi skrattar båda gott och Bergström förklarar sin Finlandskärlek med att han sedan åtta år tillbaka har sitt andra hem och sambon i Helsingfors och en massa goda vänner.

”Ni är helgalna! Och jag älskar det! Titta nu själv på alla med Finlandskoppling som är på frammarsch, till exempel årets fotograf Johnny Kangasniemi. Och min egen mormor var från Karelen.”

Förutom från Helsingfors så kommer Bergström att också insupa inspiration från ett gediget herbarium från 1800-talet som han köpte på Blocket. Årets bästa råd?

”Ta hand om dig!”

Affärsstil. Ett tips till den stilmedvetna business­personen:

”Satsa på kvalitet och bekväma plagg som du trivs i. Ha glimten i ögat. Om du reser mycket lönar det sig att ha plagg i fina material såsom siden, som du vid behov kan skölja upp på hotellrummet och som torkar snabbt. Ta hand om dina kläder. Låt skräddaren sy om dem vid behov, variera med nya scarfar och accessoarer.”

Årets conscious award-vinnare sportsweargurun och hållbarhetspionjären Houdini är inne på samma linje som speglar nutidens etik och moral.

”Vår filosofi är att man ska bli kär i sina plagg och produkter så att man tar hand om dem. Kvalitet är A och O. Det ska löna sig att sy i en knapp.”

Houdinis vd Eva Karlsson är businesskvinna ut i fingerspetsarna och vet vad som krävs för att få vardagen att fungera.

”Vi har så bråttom i dag med karriär, barn och familj. Det lönar sig att ha en liten men så smart garderob att du med enkla medel kan ändra din outfit under dagen, att den passar allt från kontoret och att hämta barn på förskolan till att fortsätta direkt till baren eller restaurangen.”

Var dig själv. Ni som följt modevisningarna vet redan att säsongens färg nummer ett är saffran och gult i alla dess former.

”Saffran, ett huvud på skaft och ett par Eytys-skor är något jag satsar på detta år”, säger årets stylist, artisternas favorit, Christopher Insulander med ett skratt. Eytys blev för övrigt årets accessoardesigner.

Insulander anser att det är viktigt att visa vad Sverige har att erbjuda och använder därför i mån av möjlighet alltid svensk design.

”Mitt bästa stiltips är att ha ett gott självförtroende och en fin själ.”

Årets designer Diana Orving levererar lika smarta tips som kreationer.

”Det gäller att ha en personlig stil och tydlig identitet. Den klassiska business­uniformen kan piggas upp med en twist och en oväntad skärning på den vita blusen.”

Färgmässigt är hon själv trogen sin svarta stil men väntar på att den nyaste kollektionen med tryck och mönster i saffran och koppar kommer från produktion.

”Hållbarhet är superviktigt för mig. Jag jobbar med naturmaterial, digitaltryck och älskar garderobsfavoriter. Man ska kunna ha till exempel en kappa i många år.”

”Stil ska komma inifrån och handla om dig. Du ska inte kopiera eller imitera andra, det syns om det inte finns en förankring i dig själv.”

Daniela Andersson text & foto