Fler entrepenörer behövs i avfolkningsbygder

Efter alla rapporter om kris för det svenska fisket var det befriande att vara med om återinvigningen av Skillinge Fisk-Impex nya anläggning i Simrishamn, återuppförd efter branden förra året.

Flertalet maskiner var nya. De kan sortera 240 ton sill och filea 40 ton per dygn. Det var fascinerande att under en kort stund se tusentals sillar sorteras i fem storlekar, dessutom hamnade de allra minsta i en korg för sig för att levereras till minkfarmar.

Några fiskar större än största storleken sill visade sig vara torskar, tidvis förbjudna att fiska i Östersjön, just nu förbud i Västerhavet. Men det går inte att undvika att några enstaka smyger sig in, påstods det.

Bakom företaget finns Tom Ekström, som flyttade hem till Österlen igen efter en civilekonomexamen, startade företaget 1989, driver nu också fiskrestauranger i Simrishamn och Skillinge, dessutom fryshus. Ett 70-tal båtar levererar fisk direkt till anläggningarna. Omsättningen har de tre senaste åren legat stadigt på drygt 150 miljoner kronor, vinsten drygt 6 miljoner, med ett 70-tal anställda.