Finländarna stramar åt semesterbudgeten

Finländarna planerar i år spendera aningen mindre pengar på semestern än i fjol. Den visar en enkät från Nordea.

De finländska hushållen planerar att använda cirka 1 406 euro i snitt denna sommar, medan motsvarande summa i fjol var 1 470 euro.

En fjärdedel av de hushåll som besvarade Nordeas enkät tänker semestra för högst 500 euro. Semesterkassan har nu krympt litet flera år i rad. Det här framgår av Nordeas årliga undersökning om konsumtion under semestern. Den största budgeten, 1 600 euro, hade finländarna åren 2006 och 2009.

De som bor i huvudstadsregionen har budgeterat mest pengar för semestern.

Enligt undersökningen är det singelhushållen som planerar att minska semesterkostnaderna överlägset mest, med 175 euro per person.

“I årets sommarundersökning märks den allmänna ekonomiska osäkerheten just i att singlar är mer försiktiga i sin ekonomiska hushållning. Eftersom ensamboende är den mest sårbara gruppen ekonomiskt sett väljer de nu att spara pengarna för kommande behov i stället för att obekymrat spendera dem på semestern. Det här resultatet vittnar om de finländska konsumenternas vettiga och realistiska förhållningssätt till sin ekonomi”, säger Nordeas privatekonom Anu Numminen i ett pressmeddelande.

Undersökningen utfördes av TNS Gallup i Finland, Sverige, Danmark och Norge på uppdrag av Nordea. I undersökningen användes internetpaneler. Materialet samlades in 7–14 maj. I Finland gjordes 1 000 intervjuer med personer i åldern 18–65 år.