Vad har det industriella utvecklingsbolaget KWH-koncernen gemensamt med företagen Fazer, Ahlström, Hartwall och Paulig? Jo, de är alla finländska familjeföretag med långa anor. KWH genomgår för tillfället sitt andra generationsskifte. Hur tryggar man ett familjeföretags arv i generationsskiftet, både sett till dess styre och ägarskap då aktieägarna kommer från sex olika ägarfamiljer?
Den österbottniska affärsdoldisen KWH firade i fjol 90 år av verksamhet och har en halv miljard euro i omsättning. Koncernen, som fick sin början i trävaruexport och pälsnäring har i dag cirka 2 200 anställda i företagen Mirka (tillverkar slipmaterial), Prevex (tillverkar vattenlås) och KWH Logistics (erbjuder logistiktjänster). Tvillingbröderna Henrik och Peter Höglund, 70, tog på 1970-talet över företagets ledarskap som 25-åringar då deras far, KWH-grundaren Emil Höglund och affärspartnern Karl-Johan Tidström båda hastigt gick bort inom loppet av ett par år. Under sina 50 år i företagsledningen har tvillingarna lyckats ta KWH till nya höjder, genom oljekriser, recessioner och Finlands internationalisering. De blev tidigt satta i ansvarspositioner som de i dag inte skulle tvinga på sina barn.
”Jag blev vd på grund av att min chef dog. Cheferna dog bort allihop. Det blev tomma organisationer. Kriget hade reducerat folkmängden på den manliga sidan. De erfarenheter som fanns var hos en förlorad generation. Det var ett vakuum som skulle fyllas och vi var alternativen”, berättar Henrik Höglund om hur han och Peter kom att bli företagsledare i ung ålder. Han frågar sig ändå: ”Ska föräldrar uppmana sina barn att jobba i familjeföretag eller inte? I våra ägarfamiljer har man inte ställt de kraven. Barnen ska vara lyckliga och göra sina egna val. Med de finansiella resurserna som ägandet ger kan de förverkliga sig själva i stället.”
I dag är en stor del av nästa generations KWH-aktieägare företagare och endast en av dem, Carl-Magnus Tidström, har en operativ roll i koncernen. Thomas Höglund, 32, son till Peter, doktorerar i robotik och har grundat sitt eget företag inom servicerobotik.
Sarah Väre text
Läs hela artikeln i papperstidningen.