Endast miljonärer är ekonomiskt oberoende

Foto: Mostphotos.

DEBATT. I Forum 7/2020 togs ekonomiskt oberoende upp ur ett annorlunda perspektiv. Intervjupersonen sade sig vilja uppnå ekonomisk frihet genom att kraftigt dra åt svångremmen och fortsätta leva sparsamt resten av livet. ”Äkta ekonomiskt oberoende är något helt annat”, skriver Johan Hultkrantz.

”Jag skulle vilja ha så mycket pengar att jag aldrig mera behöver tänka på pengar”. Denna aforism är ju rätt tänkvärd. Men det är rätt stor skillnad mellan att åka på obegränsade resor med total lyx varje år och köpa hur många lyxbilar som helst, och att kunna leva ett ”normalt standardliv” som medelklassen gör. Det är viktigt att definiera skillnaden mellan att vara äkta ekonomiskt oberoende och ”bara” uppleva en viss ekonomisk frihet.

Johan Hultkrantz är spar- och
placeringsmäklare i Helsingfors.

Då och då funderar vi alla på att sluta arbeta, många av oss spelar på lotto och andra spel och vi har väl ibland drömmen om den där supervinsten. Vi önskar att ha mera fritid och hoppas att vi blir lyckligare av pengar. Men all forskning visar att det räcker med runt 4 000 euro per månad för att ”nå samma lycka” som han från Loimaa kommer att nå, just han som vann 34,9 miljoner euro efter skatt (det är alltid nettosumman som meddelas i medierna) på Eurojackpotden 28 augusti 2020.

Veikkaus intervjuade honom i samband med vinsten – vilken skön kille! Här kommer några citat från den intervjun: ”Detta kommer inte ändra på mitt liv” / ”Jag kör på som förut, men nu behöver jag inte fundera på alla priser som tidigare” / ”Jag tänker inte köpa någon ny bil och några resor blir det heller inte, att resa är inte min grej” / ”I Loimaa är det gott att vara, jag tänker inte resa runt jorden”.

Författaren Anna-Leena Härkönen som skrev boken Kaikki oikein (Alla rätt) år 2014, och som blev långfilm 2018, tar upp detta. Huvudpersonen vann 15 miljoner euro och trots att hon fick obligatorisk psykoterapi från Veikkaus direkt i initialskedet så slutade det med ett totalt kaos eftersom hon ville göra allt detta som han från Loimaa inte vill göra. Hon slutade arbeta, köpte ny dyr fin bil, ordnade stora fester och gjorde långa och exklusiva utlandsresor under vinterhalvåret. Att bara fortsätta leva sitt liv precis som vanligt verkar vara det bästa för ett hållas lycklig.

Tristess är ett gift. Så varför vill så många av oss nå ekonomisk frihet och oberoende? Självklart är tanken frestande, åtminstone till en början. Jag hävdar bestämt att man ändå måste ha något vettigt att sysselsätta sig med trots att man inte behöver en daglig födkrok. Jag har under mina 22 år som placeringsmäklare och rådgivare träffat så många människor som har ärvt pengar, har sålt sina företag, erhållit grova pensioner för resten av livet samt bara levt sparsamt och lyckats spara ihop så mycket pengar att man inte behöver arbeta. Av dessa har jag lärt mig att man behöver stimulans.

Man sover bara åtta timmar per dag, medan man är vaken 16 timmar per dygn. Det blir runt 6 000 timmar av vakenhet per år. Man kan inte automatiskt sluta arbeta när man är 40 eller 50 år bara för att man har en ”stor påse” med tillgångar, man behöver ju stimulans! Dessutom blir vi bara äldre och äldre. Är du 60–65 år i dag så är du i väldigt många fall lika pigg och fräsch som en 50-åring var på 1970-talet. Teemu Selänne spelade på högsta nivå tills han var 43 år, Roger Federer fyller 40 år nästa år.

Mjölka eller slakta kossan? De flesta av oss kommer inte upp till de nivåer som han i Loimaa, hon i filmen Alla rätt, Selänne eller Federer har gjort. Så hur mycket tillgångar behöver du då för att faktiskt börja fundera på att du är ekonomisk fri eller faktiskt äkta ekonomiskt oberoende? Det beror på tre saker; 1) Vilken avkastningsnivå du får i medeltal på lång sikt? Således vilken risk du ämnar att ta. 2) Kommer du att slakta delar av kossan eller enbart mjölka den? 3) Hur gammal du är?

Låt oss säga att du är 75 år och har 10 år kvar att leva. Då kan det räcka med mellan 400 000– 500 000 euro. Du kan slakta kossan och äta upp de pengar du har utan att behöva ta någon som helst risk. Man måste ju också beakta att många som är 65 år och äldre redan har mellan 2 000 och 4 000 euro i pension. Det påverkar ju självklart denna ekvation.

Låt oss säga att du är i mitt i livet och önskar få ut runt 4 000 euro per månad och att din avkastning är 5 procent per år. I så fall krävs det tillgångar på minst en miljon euro. I dessa tillgångar kan man inte räkna med den egna bostaden eftersom den inte ger något, den medför ju faktiskt enbart kostnader. Men min uppfattning är att det egentligen krävs mycket mer. Cirka 2–3 miljoner euro för att faktiskt inte behöva fundera på pengar från dag till dag. Dessutom innebär en stor påse med tillgångar också en latent skatteskuld till staten i de flesta fall. I princip kan du räkna bort mellan 10–25 procent av dina tillgångar den dag då du slaktar eller äter av kossan.