En bättre värld

Gilbert Granholm 
är chefredaktör för satirsajten Uutissirkus.com

Hur kunde jag minska antalet bortkastade livsmedel? Hur skall jag spara energi? Hur kan jag spara tid? Hur skall jag bära mig åt för att bromsa klimatförändringen? Hur i hela fridens namn skall jag göra världen till en bättre plats för oss alla?

Jag har svaret på alla dessa frågor. Jag hittade det för en kvart sedan när jag ville laga gräddsås men hade glömt att köpa grädde.

Varje vecka hittar jag skinka, potatis och yoghurt som har gömt sig bakom alla andra matförpackningar i vårt kylskåp. De har blivit museala, eftersom de var bäst före
Niinistö- eller Halonen-tiden.

Varje vecka finner jag mig själv sittande i en bil på väg att handla mjölk, kött, fisk, margarin, bröd, makaronilåda, korv, kyckling, gurka, tomater och mandariner som vår familj inte hinner äta innan en del av maten blir oätbar. Och varje vecka märker jag att allt det där tar för mycket tid.

Vi kunde hitta grejerna i vårt kylskåp bättre om skåpen vore större, börjar jag tänka. Kanske mellan tio och tjugo kubikmeter.

Vi borde även skapa ett stort rum med hyllor för torra livsmedel. Och en heltidsanställd person för att organisera matlagret. Fanns det en stor lastbil för att leverera alla livsmedel åt oss skulle vi inte vara tvungna att köra någonstans för att hämta föda.

Dock kräver ett kylskåp-modell-matkällare och ett hembiträde att vi skaffar ett större hus. Men vad skulle jag inte göra, även lyfta högre bostadslån, för att få en bättre värld. Det tänker jag medan jag promenerar ut för att köpa min grädde.

Snabbt märker jag att vi nog kan leva kvar i vår nuvarande bostad.

Ett jättestort kylskåp och frys finns ju redan. Flera meter hyllor för torra livsmedel har vi också. Även en lastbil för att leverera livsmedel finns ju redan. Den är parkerad utanför vår närbutik och har just levererat mat till affären.

Vilken innovation! Att öppna småaffärer i trakter där folk faktiskt bor! Tänk på all tid kunden sparar! Tid är pengar, och kunden kan därmed också spara pengar! Tänk på all energi som sparas in: man kan promenera till fots till affären!

I kvartersbutiken ser jag en anställd som organiserar hyllorna. Hon limmar rabattetiketter på livsmedel som håller på att nå sitt bäst-före-datum.

Jag ska laga min gräddsås inom en timme. Då kan jag köpa den där rabattburken åt min familj, utan att vara rädd för att jag glömma den kvar i kylskåpet innan jag hinner använda den.

Vilken bra dag för att skapa en bättre värld!