Angus Deaton, årets pristagare i ekonomi till Alfred Nobels minne, (Riksbankens pris) besökte Teknikcentrat i Kista och sade enligt Dagens Industri till eleverna som anses mycket kvalificerade:
”Hårt arbete är en förklaring till min framgång. Men underskatta inte att man också ska ha lite tur. Och därför gripa chanser i livet när de dyker upp, att anta utmaningar.”
Dayton sade också att man inte behöver vara snille för att få Nobelpris:
”Jag var aldrig smartast i klassen, och var lite avundsjuk på dem som fattade direkt. Men i efterhand ser jag att lite långsamhet inte är en nackdel, man kan se saker som andra missar i brådskan.”
”Samhället bör sätta upp regler så att klyftorna inte blir alltför stora, men samtidigt måste människor kunna bli rika på hårt arbete och kreativitet. Pengar är en viktig drivkraft, det är inget att skämmas för.” sade Deaton.
På samma tidnings ledarsida kritiserar Tobias Wikström debattörer som tycks tro att om vi ställde in all julhandel, ca 70 miljarder kronor, så hade det betalat de 60 miljarder extra som flyktingmottagningen kostar nästa år. Men inga extraanslag i världen kan i en handvändning trolla fram nya socialsekreterare eller tandläkare, skriver han.
Naturligtvis kan inte problemet lösas enbart med en sådan överflyttning av pengar, eftersom det i Sverige ligger årtionden av försummad integration bakom , näst sämst i västvärlden enligt en rapport.
Men ändå, sådana sifferjämförelser ger ofta en bättre förståelse av storleksordningen på olika företeelser istället för som vi så ofta gör i medierna, skriver x antal miljarder eller y miljoner rakt ut i luften utan att försöka ge en bild av om det är mycket eller lite.