#dammenbrister: Instruktionsbok i kommunikation med kvinnor

Elli Flen är kommunikationskonsult.

Det är många män det är synd om. Kloka, bildade, smarta män som under den senaste månaden dragits över samma kam och tvingats bära en kollektiv skuld. En del har uttryckt sin besvikelse över att det blivit helt omöjligt att tilltala en kvinna. Det är så förfärligt synd om dessa män, så jag beslöt mig för att konstruera en snabbguide i kommunikation med kvinnor:

Innan du säger något eller gör något, gå igenom följande frågor tyst för dig själv: 1) Vill jag ha sex med henne? Bli inte förskräckt, håll bara dina funderingar för dig själv och var ärlig. Om svaret är nej, fortsätt enligt Grundregel För Kommunikation Med Kvinnor: Var vänlig och trevlig. Prata och lyssna. Berör inte fysiskt utöver handslag och kommentera inte utseende. Säg eller gör inget som anspelar på sex. Undantag 1: Är ni släkt, nära vänner eller om kvinnan är mycket ledsen, är beröring av typen kram oftast helt på sin plats. Var lyhörd och notera om kvinnan vill kramas eller inte. Undantag 2: Komplimanger om utseende är helt passande i vissa specifika fall, som till exempel då folk klätt upp sig till högtid eller jobbar som modeller.

Om svaret däremot är ja, du vill ha sex med kvinnan, fortsätter du till nästa fråga: 2) Är det lagligt att ha sex med henne? Ifall nej, ska du genast avbryta och söka hjälp. Så länge du bara tänkt är du ingen brottsling, men du behöver hjälp. Okej? Om det är lagligt, frågar du härnäst: 3) Är jag och kvinnan jämlika? Svaret är inte alltid entydigt, men som exempel kan nämnas att om du är kvinnans chef, lärare eller märkbart äldre än henne, så är ni inte jämlika och då ska du ska vara försiktig. Uppför dig enligt Grundregeln ovan, men utan undantagen. Det här är viktigt. Ifall du inte är professionell skådespelare med järnkontroll på ditt kroppsspråk klarar du nämligen inte av att dölja din lust ifall du kramas eller kommenterar utseende. Tro mig. Ifall det ska bli något sex i den här situationen måste initiativet komma från den som är i underläge i till exempel rang eller ålder. Om det är hon och hon tar initiativet bör du ännu fråga dig: 4) Är det smart att ha sex med henne? I 99 procent av fallen kommer du senast nu att tvingas glömma det där med sex. Men du var ju en klok, bildad och smart man så du klarar den besvikelsen. Som en man. Och så fortsätter ni med jobbet som skulle göras, studieuppgifterna, konversationen vid busshållplatsen eller vad ni nu höll på med, och allt går bra.

Om du däremot vill ha sex, det är lagligt och ni är otvetydigt jämlika, så får du åtminstone av mig tillåtelse att slira på fråga 4. Kärlek och/eller passion är inte alltid smart. Hur du närmar dig kvinnan beror på era personligheter och på situationen – och här går tyvärr gränsen för min kompetens, jag är trots allt expert på kriskommunikation, inte förförelser. Det enda du absolut behöver komma ihåg är att fortsätta att vara lyhörd. Om kvinnan inte är intresserad eller först är det men sedan ändrar sig, så måste du genast backa utan att demonstrera din besvikelse. Som de kloka, bildade, smarta människor vi är, klarar vi det här om vi vill.