Dåliga skämt om Uppsala i Lundakarneval

Avverkat Lundakarnevalen i helgen, sillfrukost med dans för tillresande gamla festkamrater innan karnevalståget drog igång. Deltog i tåget 1966 då jag spelade tullare från Trelleborg som själv åkt fast i tullen och 1970 då jag sminkades porträttlik till gamle industri- och bankmannen Marcus Wallenberg (1899-1982), som jag sedan hade att göra med en handfull gånger som ekonomijournalist.

Bland lustigheter i årets tåg som väckte mest skratt var påven som mässade om Gudhen, Sonhen och den helige Andhen.

Som vanligt en vagn med en ensam student som samtidigt hade urtråkigt i Uppsala. Både i tåget och i olika föreställningar runt om i Lundagård föll dåliga skämt om Uppsala platt till marken, universitetet där grundades 1477, i Lund 1668.

För övrigt har förberedelserna inför 350-årsjubiléet redan inletts i Lund, tillståndet gavs 1666, starten skedde två år senare. Jag var med under 300-årsjubiléet när utbildningsminister Olof Palme kom ut från högtidsmiddagen inne i huvudbyggnaden, iklädd frack försökte han lugna vänsterns demonstranter som protesterade mot det då begynnande samarbetet mellan näringsliv och akademi. Palmes lovade att han skulle göra vad han kunde för att hindra nära samarbete. Idag är det mer djupgående än någonsin.

Tillbaka till årets karneval: Som nostalgiker tyckte jag Showen inne på Tegnèr (tidigare Chrougen i AF) var klart bäst med Revyn och Kabarén på delad andra plats, Cirkusen var urdålig med undantag för några fantastiska gymnaster.

Lundakarnevalen är troligen landets största folknöje med ca 200 000 deltagare under den soliga lördagen längs tåget inne i centrum, långt mer än 100 000 under den regniga söndagen, enligt polisens uppskattning.

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>