Ett gym för hjärnan

Reidar Wasenius Briim Aivobic
Konditionscentrum finns det i så gott som varje gatuhörn. Men nu finns det också ett ställe där man kan träna den mentala sidan.

Företagaren Reidar Wasenius (bilden) har förverkligat en mångårig dröm och öppnat sitt hjärnkonditionscentrum Briim centrum på Södra Esplanaden.

“I slutet av 2010 var över 117 000 finländare sjukpensionerade på grund av psykiska åkommor. För att råda bot på det här är det viktigast med förebyggande arbete”, säger Wasenius.

Genom att utveckla psykiska färdigheter får man enligt Wasenius bättre redskap att klara sig i det vardagliga livet. Hans koncept ligger nära mindfulness, det vill säga medveten närvaro. Genom att lära sig att koncentrera sig och vara medvetet närvarande är det lättare att tackla vardagens stress.

I Briim-centret kan man ägna sig åt en mängd aktiviteter. De går alla ut på att göra gott åt vår hjärna. På aivobictimmen rabblar man matematiska nummerserier för att stärka sig i medveten närvaro och i hjärnsolariet får man en ordentlig dos ljusterapi. Det finns också ett språkbad, Lingua Spa, där man kan lära sig spanska grunderna på en dag. I BRIIM-centrets motsvarighet till konditionssal kan man knäcka olika pussel. Här kan man också sticka sig inför att sticka, en urgammal metod för att förstärka koncentrationsförmågan och slappna av.

Aivobic-timmarna har erbjudits hos större konditionscentrum sedan 2009.

Wasenius har också som avsikt att exportera sitt koncept.

“Först blir det antagligen Holland, sedan antingen Singapore eller Tyskland.”

Lena Barner-Rasmussen, text

Karl Vilhjálmsson, foto/arkiv