Bondbönan blev fullträff direkt

Härtelö-teamet. Uppe från vänster: Roosa Kukkonen och Francesca Åström. Nere från vänster: Mirva Sorsila, Annika Ikonen, Kaisa Andersson, Hilma Koskinen och Anni Niskakoski. Foto: Härtelö

”Det kändes helt ofattbart att en bra produkt kom ur glassmaskinen vid första försöket. På något konstigt sätt gick allt rätt från första början”, säger Francesca Åström, som varit med och utvecklat bondböneglassen Härtelö.

Det var under en kurs i produktutveckling vid Helsingfors universitetet som glassen Härtelö, gjord på bondböna, kom till. Kursen, som för två år sedan hölls för studerande inom ämnet livsmedelsvetenskap, gällde användning av spannmål och baljväxter.

I en slumpmässigt sammansatt grupp hamnade Francesca Åström tillsammans sex studiekompisar.

”Uppgiften var att skapa ett livsmedel för specialdieter baserade på spannmål eller baljväxter. Vi valde att utgå från bondbönan eftersom den var väldigt aktuell just då”, berättar Åström.

Teamet diskuterade vad de vill göra. Memma var ett förslag. Någon kom på glass, vilket alla tyckte var det galnaste man kunde göra av bondböna.

”Men vi beslöt att testa, det spelade ju ingen roll hur det gick.”

Gruppen hade studerat kemi kring livsmedel och kände till att bondbönan har egenskaper som kunde fungera i glass, men enligt Åström fanns ganska lite information om växten eftersom den länge använts mest som djurfoder.

Samarbetar med mejerijätte. Till teamets stora överraskning blev det fullträff direkt.

”När vi gjorde den första versionen kändes det helt ofattbart att en bra produkt kom ur glassmaskinen redan vid första försöket.”

Sommaren 2018 grundade gruppen företaget Lipasu kring sin produkt. Sedan ungefär ett år tillbaka görs den hos en kontraktstillverkare i Esbo. I somras inledde man ett samarbete med mejerijätten Valio, som hjälper med produktutveckling, logistik och marknadsföring.

Att Härtelö nådde butikshyllorna hänger samman med S-gruppens innovationstävling Suomalainen menestysresepti 2019, där teamet deltog. I augusti tog S-gruppen in Härtelö-produkterna i sitt sortiment i hela Finland. Numera finns Härtelö också i K-gruppens butiker.

Rullar på av egen tyngd. ”Vi jobbar aktivt för att göra produkten känd i hela landet och förhoppningsvis också utomlands. Det finns efterfrågan på den här typen av livsmedel. Många säger att man inte skulle tro att det är en veganprodukt.”

Alla sju Härtelö-företagare studerar fortfarande och företaget drivs vid sidan om.

”Det är vi som äger företaget, men genom samarbetet med Valio har vi en unik möjlighet att göra Härtelö mera känt och att tillverka förstklassiga inhemska livsmedel. Valio har ändå största ansvaret, och just nu går verksamheten rätt bra framåt av sin egen tyngd”

Härtelö är helt vegetarisk och innehåller förutom inhemsk bondböna bland annat rypsolja. Tills vidare finns tre smaker: choklad, lime-passion och mint.

”Vi jobbar med att ta fram nya smaker och funderar också på vilka andra produkter man kunde göra av bondbönan.”

Patrik Harald text