Sommarens Sverigeresor står för dörren, och har man inte släkt eller vänner som bjuder på husrum är det hotell som gäller. Stockholm har traditionellt bjudit på ett heltäckande utbud av hotell i alla kategorier, från rederiernas businesshotell till stora kedjehotell och små, anrika lyxhotell.
Ett namn som länge stått högt i kurs i Stockholms hotellvärld är Hotell Lydmar. Hotellet låg i tiderna vid Humlegårdsgatan, och var känt både som ett högklassigt hotell och för sin bar, som var en av stadens främsta musikscener. Efter att Vattenfall tog över byggnaden som kontor på Humlegårdsgatan skapade hotellmogulen och ägaren Pelle Lydmar sitt verkliga drömhotell på Blasieholmen, mitt emellan Grand Hôtel och Nationalmuseum.
Pelle Lydmar kallar sitt hotell för ”nästa generationens boutiquehotell”. Och visst har han lyckats med att skapa en levande miljö som skiljer sig från allt vad vanliga hotell heter. Receptionen är ett skrivbord nere vid dörren, men gästerna går direkt till andra våningen, där man stiger in i restaurangens levande miljö. Här finns sköna soffor, ett välutrustat bibliotek, en öppen bar med cocktails och en personal som beblandar sig med gästerna på ett familjärt sätt. På morgonen serveras ett av stadens bästa morgonmål, efterföljt av lunch, eftermiddagens espressomingel, after-work cocktails , middagsservering och småtimmarnas loungehäng. Allt detta till en väl vald mix av stämningsfull DJ-musik.
Lydmars rum är alla unika och inredda i en lätt stram men ändå fantasifull stil. Många av rummen har utsikt mot Kungliga slottet, och vill man ytterligare insupa lite Nobelanda är det bara att kila över gatan till Grand Hotels förgyllda salar. Lydmars väggar, både i restaurangen, korridorer och rum, pryds av dokumentärfoton av högsta klass, valda av ägaren som själv är fotograf.
Vill man slå på stortrumman och övernatta på ett ännu mer minnesvärt hotell är det Ett Hem (bilden) som gäller. I en totalrenoverad jugendvilla från 1910 i Lärkstaden, en kvarts promenad norr om Stureplan, finns stadens mest exklusiva hotell alla kategorier. Bakom röda tegelmurar öppnar sig en grön innergård och en mysig vinterträdgård i skuggan av det mäktiga 12-rumshotellet. Ett Hem är just det, ett hem, med vardagsrum, bibliotek, matsal, och eget kök som gästerna går igenom. Inga detaljer har lämnats åt slumpen då ägaren Jeanette Mix i flera år tillsammans med arkitekten Anders Landström och inredningsdesignern Ilse Crawford jobbade med att skapa ett litet palats av nordisk design och estetik. Hotellets kock plockade man från tvåstjärniga Restaurant Franzén, och maten är därefter. Frukosten väljer man själv – omelett, croissanter, gröt, stekt ägg med korv, på detta lilla hotell är det mesta möjligt. I källaren gömmer sig ett litet spa med bastu och ett stort upphettat stenblock som man kan slumra till på. På Ett Hem trivs man väldigt bra – enda problemet är att man har svår att lämna den lilla drömvärlden bakom tegelmurarna.
Då boende på lyxhotell inte hör vardagen till får man emellanåt nöja sig med mer ordinärt boende. Som i alla storstäder är det många resenärer som prioriterar läge framför allt annat i sitt hotellval. Då är valet klart i Stockholm – Scandic Anglais har det perfekta läget, på andra sidan gatan från Stureplan. Som Scandic-hotell lyckas Anglais dessutom pressa ner priserna, och ett facilt rumspris på 150 euro är inte ovanligt om man spanar efter hotellets erbjudanden. Dubbelrummen går i vanlig businesshotellstil, men för den som vill kombinera perfekt läge och pris är Anglais rätta valet.
För en kort natt med tidigt flyg nästa morgon känns det ofta onödigt att lägga ut pengar på boendet. Vill man pressa priset finns det bra alternativ också i Stockholm. Castanea Old Town Hostel låter som ett boendealternativ för enbart interrailare, men bjuder också på snygga dubbel- och enkelrum. Det välskötta härbärget på en av Gamla Stans vackra smågator slår många utländska hotell med sin snygga lobby, fräscha rum och sist men inte minst sina oslagbara priser – 55 euro för ett enkelrum är svårt att slå. Om en god sömn är huvudsyftet med vistelsen känns det onödigt att betala mera.
Kenneth Nars