Almedalen: S-topp förnedrar kunskapstörstande

Olof Palme t h och Henric Borgström t v dricker INTE rose'vin i Almedalen 1984, inte andra somrar heller. Foto: Bertil Jacobson

^ Olof Palme t h och Henric Borgström t v dricker INTE rose’vin i Almedalen 1984, inte andra somrar heller. Foto: Bertil Jacobson

 

Annelie Karlsson (S), från Kiaby utanför Kristianstad, tidigare partiombudsman, har av Socialdemokraternas ledning upphöjts till några av de viktigaste positionerna i Sveriges Riksdag, gruppledare för partiet, ledamot i Riksdagsstyrelsen, UItrikesnämnden och Krigsdelegationen som vid krig eller krigsfara kan ersätta Riksdagen.

Jag brukar inte använda ordet pamp om den som har många uppdrag. Men pampfasoner är på sin plats om Annelie Karlssons grova generalisering om Almedalen i Altinget 4 juli.

Från rikets högsta maktpositioner ser hon ned på de flera tiotusentals personer från politiska partier, näringslivet, offentliga förvaltningar, ideella organisationer och inte minst intresserade semesterlediga som årligen har besökt omkring 4 000 evenemang i Almedalen utspridda på åtta dagar, ofta i trista sammanträdeslokaler mitt i sommaren.

Det handlar om Sveriges största och mest kvalificerade vuxenutbildning. Att många personer vid måltider; frukost, lunch, kvällstid fortsätter diskussioner om samhällsfrågor har föranlett Annelie Karlsson att på altinget.se skriva under rubriken:

”Åka till Visby för att inhämta folkets synpunkter – skrattretande tanke”.

Ytterligare ett par nedlåtande formuleringar från den tidigare ombudsmannen (s) som ofta framhåller att hon har varit butiksbiträde:

”Medan rosévinet porlar ned i glasen och näringslivets grillbufféer mättar hungriga lobbyister växer ojämlikheten.”

”I myllret bland rosévin, kavajer och PR-byråer blir dessa frågor, och de orättvisor som ligger bakom, sällan föremål för de många diskussioner som sker i vad som ska vara det största politiska samtalet.”

Det är helt fel. Om Annelie Karlsson från Kiaby alls har varit i Almedalen under politiska veckan har hon tydligen inte orkat bläddra igenom den tjocka katalogen med alla de seriösa diskussioner, debatter och föredrag som anordnas om ekonomi. Där finns fördelningsfrågor i stort sett alltid med.

Tråkigt att ombudsman Karlsson går till attack mot att hennes eget parti Socialdemokraterna var först med enkla, goda, intressanta och trevliga måltider för de många kunskapstörstande som efter långa dagar blivit hungriga och törstiga. Dessutom pigga på att fortsätta diskussionerna.

Jag har varit i Almedalen sedan 1976. Det finns nog ingen vecka på året som jag har lärt mig så mycket om samhällslivet som under den. Det gäller med all säkerhet också alla de många tusentals som anstränger sig att ta del av seriös information.

De som inte vill själva vill bör inte se ned på oss som har ambitoner att lära. Makthavare på högsta nivån som Annelie Karlsson har med hennes överlägsna attityd mycket att lära.