Vadå ”flathet hos rättsvårdande myndigheter” ?

I min förra blogg citerade jag Gabriel Urwitz och Lena Posner Körösi som i Dagens Industri skrivit om flatheten inte bara hos politiker utan också hos rättsvårdande myndigheter.

De som undrar över påståendet om flathet hos rättsvårdande myndigheter kan ta del av några aktuella domslut:

O Norrköping, familj på sommarutflykt i bil, pappan blev arg på mamman och hotade döda henne, barnen i baksätet grät och höll för öronen. Mannen blev alltmer rasande under färden och slog sönder inredning i bilen, därefter stryptag på mamman. Tingsrätten dömde till fyra månaders fängelse, mannen överklagade och hovrätten sänkte till tre månader.

O Finspång, 35-åring försökte klättra in till kompis sedan han slagit sönder fönstret med yxa. Kompisen tog fram en hammare och slog inkräktaren i ansiktet. 35-åringen krossade badrumsdörren under nya hot och jagade den boende, ”det var bara för att få ut ilskan”. 35-åringen slapp att bli dömd för grov misshandel, istället blev det grovt hemfridsbrott. Flera andra brott lades till och totalt skulle han få åtta månaders fängelse men det omvandlades till skyddstillsyn och behandling mot missbruk.

O Norrköping. När en 38-åring fick veta att exfestmön som han groggade med hade kontakt med en ny man blev f d pojkvännen arg och gav henne tre knytnävsslag så att blodet forsade. Mannen slapp undan med två månaders fängelse och skadestånd på 12 000 kronor.

O Finspång, 20-årig hotade att döda sin tidigare tjej i ett SMS. Dessförinnan hade på en konsert tagit stryptag på henne. Tingsrätten konstaterar att det råder stor osäkerhet om vad som egentligen hänt. Mannen frikänns från misshandel men döms för olaga hot. Skadestånd 5 000 kronor.

Annonser