När du tar lokaltåget i Chicago fastnar du med största sannolikhet på den lokala trafikmyndighetens videoövervakningssystem, som levererats av finländska Teleste.
Mitt i den finländska ekonomiska bedrövelsen visar det börsnoterade ingenjörsbolaget Teleste på en stark utveckling och gott resultat 2015. Bolaget prognostierar ett ännu bättre år i år.
”Omsättningen steg i fjol från 200 miljoner till nästan 250 miljoner euro och rörelseresultatet steg med nästan 30 procent till drygt 14 miljoner euro”, säger företagets vice- vd Johan Slotte, som ansvarar för videoövervaknings- och informationsheten samt på koncernnivå för affärsutveckling och strategi.
Telestes videoövervakningssystem har till exempel blivit Parispolisens skarpa vapen i kampen mot brottslingar och terrorister.
”Det är ett av världens största videoövervakningssystem och täcker hela Paris med omnejd, med cirka 12 miljoner invånare. Vi har även levererat motsvarande system till franska järnvägen SNCF:s tågstationer i hela Frankrike.”
Enligt Parispolisen har videoövervakningssystemet hjälpt till att klara upp över 7 000 vanliga brott på två år.
”Till exempel kunde polisen lokalisera terroristerna i attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari i fjol med hjälp av videomaterialet.”
Stora videoövervakningssystem som automatiskt i realtid kan identifiera enskilda människor inom större grupper finns enligt honom inte ännu i verkligheten.
”Däremot kan en viss person öronmärkas och följas på alla andra kameror i nätverket.”
Jättesystem. Telestes lösning för Parispolisen integrerar totalt 12 000 offentliga och privata kameror och det har över 2 500 användare samtidigt. Systemet för järnvägen innefattar över 15 000 kameror och 500 stationer i hela Frankrike.
”Vi har levererat knutpunkterna i nätverket och den programvara som knyter ihop alla kameror till en helhet. Vårt system är en övergripande paraplylösning som i ett och samma gränssnitt hanterar även andra videoövervakningssystem i staden samt myndigheternas interna informationsflöde”, säger Slotte.
Systemet kräver sofistikerad kryptering framför allt för den trådlösa dataöverföringen samt ytterst noggranna regler för användarrättigheterna.
”Vår centrala kompetens är programvaran som är systemets motor. Sedan syr vi ihop ett paket komplett med kameror och annan teknisk utrustning från tredje parter och levererar en helhetslösning. För att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga tävlar vi bara om stora kontrakt från flera hundra kameror uppåt.”
Centrum i Finland. Slotte berättar att endast cirka 5 procent av Telestes försäljning sker i Finland.
”En stor del av omsättningen är ren export, men vi har också omfattande verksamhet utomlands. Till exempel programvaran för videoövervakningssystemen utvecklas övervägande i Polen.”
Det mesta av hårdvaran för signalkonvertering av olika slag, som är grunden för alla video- och nättjänster, samt hårdvaran för passagerarinformationslösningar tillverkas i Finland.
”En viss del av standardprodukterna görs i Kina och i Estland, men alla strategiskt viktiga produkter görs i FInland. Genom att tillverka de centrala produkterna på hemmaplan kan vi trygga kvaliteten och leveranssäkerheten. Det är också en stor fördel att ha produktutveckling och produktion inom samma lokaliteter. För fem år sedan ökade vi vår kapacitet i Finland genom ett tillbygge på 2 500 kvadratmeter”, säger Slotte.
Läs hela artikeln i papperstidningen på pekplatta eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!
Bo Ingves text och bild