Inte särskilt begåvat på Statsrådsberedningen

Att lägga veckans EU-toppmöte i Göteborg är ett enormt slöseri med resurser på flera olika sätt. Syftet med mötet är gott, mjuka värden, social rättvisa.

Jag bevistade de stora EU-mötena i Göteborg och Malmö 2001, förödelse i stora delar av centrala Göteborg, framför allt längs paradgatan Avenyn. Detta trots stort polisuppbåd. Lugnare men ändå stojigt var det när finansministrarna möttes i Malmö.

Bråk ska undvikas den här gången med betydligt fler poliser, ordningsvakter, m fl, en del inlånade från Danmark. Dessutom avspärrningar, omläggningar av minst 19 spårvägs- och busslinjer. mm, avspärrning av vägen in till stan från flygplatsen Landvetter.

Om någon i statsministerns närhet hade tänkt efter så hade exempelvis Visby varit bättre på i stort sett allt, även betydligt billigare. Där hade mötena kunnat hållas i det stora kongresscentrum som byggts i Almedalen framför allt för att kunna hysa mängder med aktiviteter med partiledare och deras följen.

De många hotellen är nu i stort sett tomma, allt ligger inom gåavstånd, bepansrade bilkorteger undviks.

En god gissning är att inte ens hälften av antalet poliser skulle behövas. Som det nu blir staplas ännu fler outredda brott på hög medan poliser kommenderas ut som vakter i Göteborg.

Och om det handlar om symbolpolitik att visa upp att Göteborg efter fiaskot 2001 kan arrangera stora EU-möten utan bråk så är staden med alla dess dödskjutningar också fel val. Visby däremot är en pärla även under november mitt i det som skulle vara fredens hav. Där är det betydligt enklare för polisen att ha järnkoll på vilka som anländer med flyg och båt.

Visby är ett av Unescos Världsarv, där passar EU-möten om mjuka värden.

Annonser