I kaninhålets mörker frodas konspirationsteorierna

Proffs i sammansvärjning. David Icke är en brittisk professionell konspirationsteoretisk författare och föredragshållare. Sedan 1990 har han koncentrerat sig på frågan ”vem eller vad” det är som ”kontrollerar världen”.

Intelligent design var bara början. Nu missbrukas vetenskaplig metod för att ge trovärdighet åt allt vansinnigare idéer. På sociala medier sprids klipp som får miljoner visningar och frontfigurer som Alex Jones, Daniel Estulin och David Icke betraktas som andliga ledare.

Jorden är platt, månlandningen har aldrig hänt. Klimatförändringen är ett påhitt – de stormar och översvämningar som drar fram över världen är resultat av chemtrails, avsiktlig vädermanipulation avsedd att orsaka kaos och oro. WTC-attacken var beställd av Vita Huset i maskopi med Israel. Flyktingströmmarna och konflikthärdarna har också satts igång för att skapa kaos och göra det möjligt för en ny världsordning, NWO, där en enda regering styr över alla länder med förslavade invånare. Vem som styr över allt detta? Bilderberggruppen och George Soros förstås, och de konspirerar med både judiska och muslimska krafter för att förverkliga sin ondskefulla plan.

Yttre hot förenar. Det svårt att veta om man ska skratta eller gråta när man läser den svensken journalisten och författaren Kent Wernes bok Allt är en konspiration (2018). Under de senaste åren har han besökt konferenser, intervjuat fotfolk och ledarfigurer inom den växande rörelsen av människor som fallit ner i kaninhålet och fått upp ögonen för ”sanningen”.

”Det finns en stark gemenskap inom rörelsen, kanske främst för att de ser samma yttre hot. Många teorier bottnar i ett misstroende mot makteliten, men det finns också en misstänksamhet mot folkets strävan för demokrati och för medborgerliga rättigheter”, säger Werne.

Han blev intresserad av rörelsen när han reste runt i USA för den politiska reportageboken Amerikansk höst, som kom ut 2012.

”Det slog mig när jag pratade med amerikaner, i synnerhet inom Tea Party-rörelsen, hur många som hade den här typen av uppfattningar, från fotfolket ända upp till högsta nivå. Donald Trump har också beskrivit sig själv som en politiker som står utanför NWO.”

Sken av vetenskaplighet. Werne besökte bland annat en årlig JFK-konferens och där träffat på Roger Stone, politisk rådgivare och ”fixare” åt republikanska presidenter från Nixon till Trump. Konferenserna är uppbyggda för att likna vetenskapliga sammankomster, men resonemangen går i cirklar och gör logiska kullerbyttor.

”Presentationerna går in på minsta detaljnivå i vissa saker, som vilken färg Lee Harvey Oswald hade på sin skjorta. Samtidigt avfärdas alla officiella dokument som förfalskningar.”

Att påvisa brister i resonemangen och hålla sig till sakliga argument har man inte mycket för.

”Deras argumentationsteknik är vattentät, alla argument som talar emot konspirationsteorin är dit placerade av konspirationen. Jag har själv inga råd om hur man ska komma åt problemet. De som försöker övertyga de här människorna slår sina pannor blodiga.”

Förintelsen ett resultat av konspirationsteori. Kan man inte bara låta konspirationsteoretikerna leva i sitt kaninhål? Historien visar att fullständigt vansinniga idéer kan växa och bli ideologier med förödande konsekvenser. Den första konspirationsteorin som fick stor internationell spridning var den franske jesuitprästen Augustin Barruels påstående om att det var den hemliga sammanslutningen Illuminati som låg bakom franska revolutionen. Illuminatispöket spred sig över Europa i flera decennier efter franska revolutionen och har dykt upp igen i modern tid.

Sions vises protokoll blev en fortsättning på konspirationsteorierna om en hemlig sammanslutning som strävar efter världsherravälde. Den antisemitiska pamfletten anses ha bidragit till att skapa den ideologi som utmynnade i Förintelsen.

”Den spreds i Europa i ryska revolutionens kölvatten och beskrevs av Adolf Hitler i Mein Kampf som en sann beskrivning av verkligheten.”

Sociala medier har inneburit att konspirationsteorierna fått en stor spridning, men Kent Werne ser också en annan orsak till att de florerar just nu.

”I omvälvande tider försöker vissa hitta förklaringar till varför de drabbas av förändringar. Nu undrar globaliseringens förlorare vem som har stulit deras land. I USA är det många som pekar på den liberala eliten i Washington.”