Ge inte övertaget åt reptilhjärnan på webben

Internet har lockat fram våra lataste och dummaste reflexer.

Alltför ofta vinner reptilhjärnan.

Vi tenderar att dela med oss av artiklar och länkar på basen av rubriker (alltså clickbait med kommersiellt syfte) istället för att göra våra medmänniskor en tjänst genom att sprida faktakollade, professionellt producerade nyheter och som eftersträvar sanning.

Det är vår medborgerliga plikt att göra bättre ifrån oss än så. Var god och sluta sprida idiotins virus via Facebook och andra kanaler.

Innan du delar en länk: LÄS (artikeln till slut), STANNA UPP och TÄNK EFTER. Ifrågasätt allting. Kolla originalkällan, jämför påståendena med andra, oberoende källor.

Ju fler förvridna “fakta”, sjuka åsikter och lögner vi delar med oss, desto högre rankas de inom Googles sökresultat och Facebooks så kallade nyhetsflöde. Och desto fler populister samt Minitrumps hjälper vi att nå makten, med oanade följder.

Hela 59 procent (!) av alla artiklar som delas i sociala medier delas utan att läsas bortom rubriken eller ingressen. Detta enligt forskare på Columbia University och French national institute som studerade 2,8 miljoner delningar av 60 000 artiklar från några av världens största medier.

Detta är typiskt för den moderna informationsinhämtningen: människor skapar en åsikt utifrån en summering, eller en summerings summering, utan att anstränga sig att gå djupare.

Så snälla: läs innan du sprider!