Finländsk pekskärmsteknik på Times topplista

Finländska Senseg har utvecklat en teknik som gör att man kan känna konturer och ytstruktur på det man ser på en pekskärm. Företaget uppmärksammades härom veckan på tidskriften Time Magazines lista över de 50 bästa innovationerna.

Senseg, grundat 2006, är världsledande när det gäller nästa generations så kallade haptiska teknik. Den går ut på att det som syns på en pekskärm också kan kännas. Trots att skärmens yta fortfarande är plan, skapar ett elektrostatiskt fält en illusion av konturer och ytstruktur.

”Allt man ser i rutan går mer eller mindre att göra så att användaren också känner formerna på det som visas. Antalet tillämpningsområden är enormt”, säger Ville Mäkinen, Sensegs grundare och vd.

Ville Mäkinen Founder CTO Senseg

Ville Mäkinen, Sensegs grundare och vd.

Till exempel känns en knapp som en riktig knapp, och i relief är den lättare att hitta än om ytan bara skulle kännas helt  plan. Och i en musikapplikation kan man känna en gitarrsträng och dess vibrationer när man knäpper på den på skärmen.

Tills vidare finns tekniken bara som prototyper hos olika elektroniktillverkare, men Mäkinen räknar med att de första konsumentprodukterna finns i nästa års julhandel. Först ut är Android-baserade pekdatorer. Senseg har offentliggjort ett samarbetsavtal med Toshiba, men vilka andra elektroniktillverkare man jobbar med är ännu hemligt.

Mäkinen förutspår att näthandeln är en bransch som kan ha intresse av att låta kunderna inte bara se sortimentet, utan också ’känna’ på de produkter som saluförs. Spelbranschen är ett annat område är användningsmöjligheterna är stora. Ser man längre in i framtiden tror Mäkinen att tekniken kan ge videosamtalen en ny dimension.

”Förutom bild och ljud kan man även förmedla beröring – med vissa begränsningar, förstås.”

Mäkinen gjorde sin doktorsavhandling i ämnet vid Tekniska högskolan. I syfte att kommersialisera sina idéer grundade han företaget Senseg och med tiden sökte man utomstående finansiering. Förutom inhemskt riskkapital är det Estlandsbaserade riskkapitalbolaget Ambient Sound Investments en stor investerare. Bakom ASI finns internettelefonitjänsten Skypes grundare. Senseg är deras första investering i Finland. Till största delen är företaget dock fortfarande i finländsk ägo. Antalet anställda är kring 20, men Mäkinen räknar med att man snabbt kommer att växa och rekrytera mer personal. Huvudkontoret finns i Esbo och mindre kontor i Tokyo, Taipei och Cupertino.

Vad betyder det för er att komma med på Time Magazines lista?

”Det känns förstås fint, särskilt eftersom vi inte själva gjort stora ansträngningar för att marknadsföra oss, utan det är andra som upptäckt företaget”, säger Mäkinen.

Tidigare i år uppmärksammades Senseg också av analysföretaget Gartner som tilldelade Senseg titeln ”Cool Vendor.

Patrik Harald, text