Ett misslyckat experiment på Tetra Pak

Nedläggningen av Tetra Paks fabrik för mjölkförpackningar i Lund väckte minnen från ett hemligt uppdrag sommaren 1966 då jag körde en av företagets två lastbilar Volvo, 3,2 ton. En dag fraktade jag upp dussinet ölbackar till Bryggeriet i Lund med flaskor som endast innehöll en plastremsa. Det var för övrigt sista sommaren för Bryggeriet som lades ned senare under hösten.

Flaskorna fylldes med öl och jag åkte tillbaka till Tetra Paks fabrik till en dörr på baksidan. Där väntade företagets grundare Ruben Rausing och vi två lastade in ölbackarna. Det var Rubens experiment med plastflaskan Rigello. Det lyckades så till vida att kemisterna inte hittade några spår av plast i ölen efter några månaders lagring.

Men svenska folket gillade inte att dricka öl ur plastflaskor och projektet lades ned. Ett av Ruben Rausings många misslyckade satsningar, det räckte med dryckesförpackningar i papp för att göra företaget till ett av landets mest lönsamma genom tiderna.

250 jobb försvinner, trist för flertalet anställda. Men Tetra Pak har 3 500 anställda i Lund som sysslar med tillverkning av maskinerna samt service och en del administration, även om Tetra Laval-koncernens huvudkontor av skatteskäl ligger i Schweiz.

För Lund betyder nedläggningen mindre, just nu trimmas en av Europas största anläggningar in för materialforskning, Max IV (röntgen) i ett jättelikt stålrör invid utfarten mot E 22 till Kristianstad och Blekinge. Samtidigt inleds byggstarten för den många gånger större anläggningen ESS (spjälkning) till en kostnad av minst 16 miljarder kronor.

Trots att Tetra Paks ursprungsfabrik läggs ned behåller Lund ställningen sedan ett par decennier som större industristad än Malmö

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>