När Findus försvinner utomlands och lämnar Skåne flyttar nya entreprenörer in.
År 1945 revolutionerade Findus (bland annat känt för varumärket frysta ärtor) den nordiska livsmedelsproduktionen med lanseringen av fryst mat. Ännu 2013 byggde man nytt fryslager och ny fabrik, men i fjol vållade man stor förargelse då meddelandet om flytten till Tyskland kom. Den senaste i raden av många ägare, riskkapitalbolaget Nomad Foods i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna i Västindien, beslöt efter ett års ägande att stänga produktionen på ursprungsorten Bjuv utanför Helsingborg med 450 anställda. Detta eftersom bolagets tyska fabrik samtidigt skulle ta över en del av produktionen.
Nedläggningen förklarades med att det är dyrare att lägga ner industrier i Tyskland än i Sverige (minns Nokias fadäs vid stängningen i Bochum 2008, reds.anm.). Politiker, ärtodlande bönder, kommunen och fack protesterade.
Nedläggningen uppsköts en kort tid och när den nu genomförts dök ett nybildat svenskt livsmedelsföretag Foodhills Ab upp som spekulant på lokalerna byggda för tillverkning med högsta hygien. Bolaget planerar för 600 nya jobb framöver, alltså 150 fler än vad Findus hade.
Mantelbärare. Findus har stort symbolvärde som föregångare inom kontraktsodling och livsmedelsproduktion. Företaget äger maskinerna ute på fälten och sköter själv skörden hos odlarna på exakt klockslag inom en timme när ärtorna har mognat. De går direkt till frysning.
När nu fabriken lagts ner ska lantbrukare och företagare som grundat Foodhills fylla lokalerna med produktion av frysta grönsaker och bär. Bakom dem finns en av Sveriges mest kända och driftiga storföretagare, Erik Paulsson i familjebolaget Backahill, grundare av landets tredje största byggbolag Peab.
Foodhills köper anläggningen på cirka 100 000 kvadratmeter, Bjuvs kommun omkringliggande mark på 157 hektar. Produktionen av olika grönsaker, bland annat för woktillagning, kommer troligen att kompletteras med majs och olika kryddor.
Findus grundades 1903 som Skånska Frukt- Vin & Likörfabriken. Chokladtillverkaren Marabou tog över som ägare 1941 och namnet förkortades till F(rukt)INDUS(trin), vilket också senare blev ett internationellt gångbart varumärke. Med ny frysningsteknik kunde företaget bättre ta hand om mogna ärtor innan de snabbt brukar förlora kvaliteten direkt efter skörden. Findus kom också att tillverka barnmat, burksoppa, välling och djupfryst fisk.
Henric Borgström text
Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!