(44) Onyanserad panegyrik om PO Enquist

Landets ledande kulturskribenter överträffar varandra i kritiklös panegyrik när de hyllar sin ikon PO Enquist. Visst var han en av landets främsta författare.Men Enquist var betydligt mer nyanserad än hyllningskören. Han skrev ofta om förräderi och svek.Det var något han fick ta del av själv när han blev alltmer aktiv i samhällsdebatten.Enquist blev först hyllad när han tillsammans med Anders Ehnmark (med ”meriter” från kommunistiska Norrskensflamman) skrev pjäsen Chez Nous om ekonomisk brottslighet, porrindustrin, svarta affärer och gangstervälde i Stockholm som påstods ledas av Mr X (alias LS).Enquist avslöjades med att själv ha köpt en svart lägenhet på centrala Kungsholmen i Stockholm med gåavstånd till överklassens Norr Mälarstrand. Han behöll dock lägenheten med motiveringen att det var olagligt att sälja men inte att köpa svart.Bland hans många medaljer och utmärkelser, ett 30-tal, finns ingen för kampen för mänskliga rättigheter. Detta sedan han bagatelliserat Pol Pots folkmord i Kambodja. Något som han för övrigt delade med ledande socialdemokratiska politikern riksdagsledamoten Birgitta Dahl som av Ingvar Carlsson 1994 utsågs till talman i Sveriges Riksdag. (Dahl och Enquist ångrade sig när stormen bröt ut.)

Landets ledande kulturskribenter överträffar varandra i kritiklös panegyrik när de hyllar sin ikon PO Enquist. Visst var han en av landets främsta författare.

Men Enquist var betydligt mer nyanserad än hyllningskören. Han skrev ofta om förräderi och svek.

Det var något han fick ta del av själv när han blev alltmer aktiv i samhällsdebatten.

Enquist blev först hyllad när han tillsammans med Anders Ehnmark (med ”meriter” från kommunistiska Norrskensflamman) skrev pjäsen Chez Nous om ekonomisk brottslighet, porrindustrin, svarta affärer och gangstervälde i Stockholm som påstods ledas av Mr X (alias LS).

Enquist avslöjades med att själv ha köpt en svart lägenhet på centrala Kungsholmen i Stockholm med gåavstånd till överklassens Norr Mälarstrand. Han behöll dock lägenheten med motiveringen att det var olagligt att sälja men inte att köpa svart.

Bland hans många medaljer och utmärkelser, ett 30-tal, finns ingen för kampen för mänskliga rättigheter. Detta sedan han bagatelliserat Pol Pots folkmord i Kambodja. Något som han för övrigt delade med ledande socialdemokratiska politikern riksdagsledamoten Birgitta Dahl som av Ingvar Carlsson 1994 utsågs till talman i Sveriges Riksdag. (Dahl och Enquist ångrade sig när stormen bröt ut.)